Schimbarea în echilibrul global de puteri, în favoarea economiilor emergente, precum India şi China, care nu fac parte din G8, pune sub semnul întrebării relevanţa grupului, însă analişti subliniază că, prin prisma evenimentelor recente, forul capătă o nouă importanţă.
Preşedintele american Barack Obama va participa la summit, după o vizită de stat în Marea Britanie. După aceea, el va pleca în Polonia.
De asemenea, liderii din Tunisia şi Egipt, precum şi şeful Ligii Arabe se vor afla la Deauville, pe coasta normandă, pentru discuţii privind un plan masiv de asistenţă vizând tranziţia acestor ţări către democraţie, după revoltele populare de la începutul anului.
Situaţia actuală din Libia ar urma să figureze de asemenea pe agenda discuţiilor, ce vor dura două zile. Criza din ţara din nordul Africii ar putea genera diviziuni în rândul G8, în condiţiile în care Rusia critică deschis operaţiunea NATO împotriva forţelor colonelului Muammar Gaddafi.
O coaliţie sub comandamentul Alianţei operează în baza unui mandat ONU pentru a apăra civilii, în timp ce forţele guvernamentale se luptă cu rebelii.
Vorbind la Londra înainte de a se îndrepta spre Franţa, preşedintele american Barack Obama a respins argumentul că ascensiunea unor superputeri precum China şi India înseamnă sfârşitul influenţei americane şi europene în lume. "Poate, potrivit argumentului, aceste naţiuni reprezintă viitorul, iar vremea conducerii noastre a trecut. Acest argument este greşit. Momentul pentru leadership-ul nostru este acum", a subliniat el.
După încheierea operaţiunilor din Irak, progresele din Afganistan şi "lovitura grea" dată al-Qaida prin uciderea lui Osama ben Laden, preşedintele american le-a spus gazdelor sale britanice că este momentul începerii "unui nou capitol în istoria comună", cu noi provocări.
"SUA, Marea Britanie şi aliaţii noştri democratici au modelat o lume în care noi naţiuni pot apărea şi indivizii pot prospera", a declarat Obama. "Şi, deşi tot mai multe ţări îşi asumă responsabilităţi de leadership global, alianţa noastră va rămâne indispensabilă pentru obiectivul unul secol care este mai paşnic, mai prosper şi mai corect", a adăugat el.
Însă această conducere trebuie "să se schimbe cu vremurile" şi a trecut momentul în care preşedintele american şi premierul britanic pot "sta într-o cameră şi rezolva problemele lumii la un pahar de brandy", a precizat Obama.
Din G8 fac parte SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Canada.
Un grup de reprezentanţi ai industriei IT, inclusiv fondatorul Facebook Mark Zuckerberg şi şeful Google Eric Schmidt, vor lua parte la summit pentru a le cere guvernelor să nu reglementeze prea strict internetul.