După ce a plătit cauţiunea de un milion de dolari şi a depus garanţia de 5 milioane de dolari, fostului şef al FMI trebuie să i se aplice brăţara de monitorizare permanentă.
El va fi mutat la o reşedinţă temporară din Lower Manhattan, a cărei adresă nu a fost precizată presei, unde se va Dominique Strauss-Kahn se va afla sub arest la domiciliu.
Unul dintre avocaţii lui a precizat că eliberarea clientului său a întârziat, pentru că a fost nevoie să fie făcute modificări de ultim moment pentru a împiedica "ingerinţa presei" în viaţa privată a lui Dominique Strauss-Kahn. Avocatul a făcut un apel insistent la presă de a respecta viaţa privată a clientului său şi de a sta deoparte, chiar dacă a spus că înţelege presiunea la care sunt supuşi jurnaliştii pentru a aduce informaţii. "Viaţa privată este însă mai presus decât această necesitate", a conchis avocatul.
Iniţial, DSK trebuia să fie dus sub escortă la un apartament din Upper East Side, dar presa a aflat adresa şi clădirea a fost asediată de jurnalişti.
Avocaţii din cazul Dominique Strauss-Kahn s-au întors vineri la tribunal pentru a stabili cu judecătorul "parametri adiţionali" eliberării pe cauţiune a fostului director al FMI, în condiţiile în care un tabloid newyorkez a anunţat că ar exista probleme cu închirierea apartamentului pentru DSK.
Potrivit New York Post, au apărut probleme de ultim moment cu apartamentul în care urma să stea fostul şef al FMI. Anne Sinclair, soţia lui Dominique Strauss-Kahn, dorea să stea cu fostul şef al FMI, până la procesul acestuia, în hotelul de lux Bristol Plaza, dar hotelul ar fi refuzat să le închirieze un apartament după ce a aflat că acolo urma să locuiască Dominique Strauss-Kahn.
Un judecător de la Curtea Supremă din New York a decis joi că fostul şef al FMI poate fi eliberat pe cauţiune, însă a pus o serie de condiţii. Eliberarea nu s-a produs imediat după audierea de joi, întrucât documentele aferente urmau să fie semnate vineri.
Dominique Strauss-Kahn, care şi-a dat miercuri demisia de la FMI, motivând că vrea să se ocupe de dovedirea nevinovăţiei sale, s-a angajat că, împreună cu soţia sa, va sta într-un apartament închiriat din New York. După ce va fi eliberat din închisoare, pentru cauţiunea de un milion de dolari şi după depunerea unei garanţii de 5 milioane de dolari - care vor fi confiscaţi dacă nu respectă condiţiile eliberării -, fostul şef al FMI va trebui să poarte o brăţară electronică, să fie supravegheat video şi să aibă permanent în preajmă un gardian înarmat, "serviciu" pentru care trebuie să plătească 200.000 de dolari pe lună. Potrivit condiţiilor de eliberare, DSK poate ieşi din apartament numai pentru vizite la tribunal, la doctori, la un lăcaş de cult şi la avocaţii săi. Nu are dreptul să primească o dată mai mult de patru vizitatori care nu fac parte din familie. De asemenea, şi-a predat paşaportul şi toate documentele de călătorie.
Împotriva sa au fost reţinute şapte capete de acuzare pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare, pentru care fostul şef al FMI riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Următoarea audiere, care va stabili oficial cum pledează inculpatul şi dacă începe sau nu un proces, este programată la 6 iunie.
Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, a fost reţinut la 14 mai pe aeroportul JFK din New York, cu zece minute înainte ca avionul Air France în care se îmbarcase să decoleze cu destinaţia Paris. Poliţia l-a reţinut după ce a fost alertată că o cameristă a hotelului Sofitel a fost agresată sexual de clientul din camera 2806, pe care o ocupase Dominique Strauss-Kahn. Acesta ar fi plecat în grabă de la hotel după incident, dar şi-a uitat telefonul mobil şi a sunat de la aeroport pentru a-l recupera, în acest fel fiind depistat de poliţie. După ce şi-a petrecut două nopţi în arestul Poliţiei din New York, trecând inclusiv prin etapa apariţiei publice în cătuşe şi a examenelor de probe biologice, lui Dominique Strauss-Kahn i s-a refuzat iniţial eliberarea pe cauţiune, iar luni a fost trimis, în aşteptarea punerii oficiale sub acuzare, în celebra închisoare Rikers Island. Acolo a beneficiat de o celulă de 13 metri pătraţi, în care a stat singur, izolat de ceilalţi deţinuţi.