Ban şi-a luat angajamentul să conducă în continuare instituţia ca un "constructor de poduri", într-o perioadă în care lumea se confruntă cu schimbări fără precedent.
În condiţiile în care nu are rivali pentru această funcţie, fostul ministru sud-coreean de externe va fi, probabil, relales.
Încă de la început, Ban s-a prezentat drept un adept al diplomaţiei discrete, la polul opus faţă de predecesorul său, Kofi Annan.
"A fost un privilegiu enorm să conduc această mare organizaţiei. Dacă voi fi susţinut de statele membre, aş fi profund onorat să servesc din nou; în perioada mea în funcţie, am încercat să fiu un constructor de poduri", a spus el într-o conferinţă de presă organizată luni la New York.
Ţările puternice din Consiliul de Securitate al ONU par să vrea un lider mai discret, după diviziunile privind războiul din Irak, din 2003.
Ban, învestit în funcţie în 2007, a fost criticat pentru că se pleacă prea mult în faţa acestor puteri şi că este prea timid în faţa statelor care încalcă drepturile omului.
Însă Ban a insistat luni că a a pledat vehement pentru drepturile omului - el a primit recent un premiu pentru susţinerea manifestanţilor arabi prodemocraţie.
El le-a spus jurnaliştilor că printre succesele sale se numără coordonarea unor răspunsuri rapide la crizele umanitare şi promovarea schimbării climatice printre priorităţile guvernelor din lume.
Ban a obţinut deja susţinerea publică din partea Franţei şi Chinei, iar diplomaţii se aşteaptă ca procesul său de realegere să fie finalizat până la sfârşitul lunii.