Baconschi şi omologul său britanic, William Hague, au exprimat susţinerea pentru iniţiativele regionale ale UE destinate Balcanilor de Vest şi Vecinătăţii Estice, în special ale Parteneriatului Estic, se arată într-un comunicat al MAE. În acest context, ministrul român de externe a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul său către UE .
Vizita ministrului la Londra a permis o analiză aprofundată a stadiului relaţiilor bilaterale şi a cooperării în plan european şi internaţional, pentru consolidarea şi dinamizarea Parteneriatului strategic româno-britanic.
Baconschi şi Hague au discutat despre modalităţile concrete de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor britanice în România, confirmându-se trendul pozitiv al acestora în ultimii ani. "Avem o agendă de cooperare ambiţioasă, foarte dinamică, care reconfirmă obiectivele Parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Sunt optimist că aceste obiective se vor reflecta în acest an în schimburi economice robuste şi noi investiţii pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti", a declarat oficialul român.
În ceea ce priveşte priorităţile europene, cei doi miniştri au evaluat obiectivele comune în cadrul agendei UE de creştere economică şi de stimulare a competitivităţii, precum şi poziţionarea faţă de perspectiva financiară a UE post-2013. Ambele ţări susţin concretizarea pieţei interne, promovarea competitivităţii şi inovării şi susţinerea mediului de afaceri.
Cei doi oficiali au subliniat totodată nevoia de promovare a unei agende europene cuprinzătoare şi vizionare către partenerii de cooperare din vecinătatea sudică. Pe această dimensiune, au fost trecute în revistă evoluţiile din spaţiul sud-mediteranean. Ca aliaţi, România şi Marea Britanie au un interes comun pentru o evoluţie democratică şi stabilă a regiunii. Cei doi miniştri şi-au exprimat deplina încredere în succesul operaţiunilor în Libia.
În legătură cu participarea celor două ţări la operaţiunile din Afganistan, a fost recunoscută excelenta colaborare bilaterală în plan politic şi militar şi au fost evaluate perspectivele continuării acestei colaborări în procesul de reconstrucţie şi tranziţie.
În cursul vizitei la Londra, ministrul Teodor Baconschi s-a întâlnit şi cu Greg Hands, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie pentru România şi secretar parlamentar al ministrului de finanţe, căruia i-a transmis solicitarea de sprijin privind eliminarea de către Marea Britanie a restricţiilor pentru lucrătorii români.
Anul trecut, România a marca 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Londra. Marea Britanie este una dintre cele câteva ţări cu care România are relaţii speciale consfinţite printr-un Parteneriat strategic, ce a fost lansat în 2003.
Ministrul român de externe a mai fost la Londra în martie, pentru a participa la Conferinţa internaţională privind Libia, unde au fost discutate evoluţiile din această ţară în urma operaţiunilor militare lansate la 19 martie. Vizita de luni este însă prima vizită oficială bilaterală a unui ministru român de externe după schimbarea guvernului de la Londra, în mai anul trecut.
Într-un interviu acordat Hotnews, şeful diplomaţiei române declara săptămâna aceasta că o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Londra este stabilită pentru luna iunie. Preşedintele a mai fost în vizită la Londra în octombrie 2005, în timpul primului său mandat la Cotroceni.