EXTERN: The Atlantic: De ce Moldova ar putea sa fie cea mai infricosatoare tara din lume | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: The Atlantic: De ce Moldova ar putea sa fie cea mai infricosatoare tara din lume

Hotnews prezinta integral analiza publicatiei The Atlantic:

"Miercuri, Associated Press (AP) a publicat un raport infiorator legat de retelele de crima organizata din fostul URSS, care incercau sa vanda materiale radioactive extremistilor din Orientul Mijlociu. In centrul acestui raport, care se concentreaza asupra a patru cazuri din ultimii cinci ani, se afla o piata neagra infloritoare a materialelor nucleare dintr-o tara mica si saracita din estul Europei, numita Moldova.

Vorbim de o reiterare a unei vechi probleme cu o geografie cel putin familiara. Ruperea Uniunii Sovietice a lasat in urma arme nucleare demne de o superputere, imprastiate pe teritoriul mai multor state, care nu aveau insa capacitatea de a asigura securitatea acestora. Profesorul Graham Allison, de la Universitatea Harvard, a semnalat aceasta problema inca din 1996, cand a scris ca prabusirea societatii ruse a "ordinii si controlului" nu a lasat nimic in siguranta.

De altfel, arhipelagul nuclear rus include sute de baze nucleare, care se intind pe o septime din uscatul planetei si in care sunt laste nesuprabegheate 1 000 de tone de uraniu imbogatit, 100 de tone de plutoniu si circa 30 000 de rachete nucleare.

Rusia a mostenit vastele depozite de arme nucleare, chimice si biologice ale Uniunii Sovietice, insa acestea erau un dezastru. Occidentalii care au vizitat depozitele si laboratoarele din Rusia au fost socati cand au gasit garduri rupte, usi descuiate si absolut niciun paznic. Doua milioane de proiectile cu gaze neurotoxice au fost descoperite abandonate in grajduri din vestul Siberiei.

Dupa Razboiul Rece si colapsul Uniunii Sovietice, SUA a investit miliarde de dolari in imbunatarirea securitatii facilitatilor nucleare din Rusia si in distrugerea a mii de rachete nucleare ruse. Or, cooperarea dintre cele doua tari s-a incheiat in 2014. Materialele nucleare raman insa usor accesibile si estimarile cu privire la numarul acestora sunt clasificate. Chiar daca este dificil sa furi o racheta nucleara, componentele radioactive ale unei bombe murdare (care presupune explozia unor materiale nucleare) sunt mult mai usor de obtinut si transportat. De altfel expunerea la radiatii nu este neaparat un impediment pentru teroristii sinucigasi.

Deoarece investigatia AP s-a concentrat asupra actiunilor in flagrant puse la cale de autoritatiile moldovenesti in colaborare cu cu FBI, raportul a lasat o multime de intrebari legate de comportamentul adevaratilor teroristi, care incercau sa obtina materiale radioactive de pe piata neagra din Republica Moldova. "In cele mai multe din aceste cazuri, contrabandistii erau arestati dupa ce politia obtinea mostre din materialele nucleare, ci nu cantitati insemnate. Asta inseamna ca, daca reteau de crima organizata avea acces la o cantitatea uriasa de materiale radioactive, aceasta ramane in controlul contrabandistilor", relateaza AP.

Intr-un caz din februarie 2015, unul dintre contrabandisti a incercat sa convinga un reprezentant al Statului Islamic sa cumpere destul cesiu pentru a contamina mai multe cartiere de blocuri. Insa, reprezentantul ISIS era de fapt un informator sub acoperire, iar autoritatiile au declarat ca fiola de cesiu nu era destul de radioactiva pentru construirea unei bombe murdare. Insa, intr-un caz din 2011, un informator a reusit sa cumpere o punga de gunoi plina cu uraniu imbogatit dintr-un Lexus parchat langa o intersectie din Chisinau. Acel uraniu era de o calitate superioara si perfect pentru o bomba murdara, potrivit AP. Insa, mai socante raman necunoscutele din aceste cazuri. Autoritatiile din Moldova nu pot fi sigure ca suspectii care au fugit nu detin controlul masei de materiale nucleare. De altfel, nu se cunoaste daca grupurile de crima organizata au reusit sau nu sa vanda materiale nucleare extremistilor Statului Islamic.

Piata neagra exista in Moldova intrucat este cerere si oferta. Si asa cum un achetator din Republica Moldova a declarat pentru AP: "Atata timp cat contrabandistii cred ca pot sa castige multi bani fara a fi prinsi, atunci vor continua sa faca ceea ce fac".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro