Rezoluţia, aprobată cu 106 voturi pentru, nouă împotrivă şi 40 de abţineri, afirmă că statele membre ONU sunt "alarmate de noile acte de violenţă vizând reprezentanţi diplomatici şi consulari, care pun în pericol sau costă vieţi şi afectează grav activitatea normală a unor astfel de reprezentanţi şi oficiali".
Trimisul iranian la ONU a declarat că măsura este "nechibzuită şi nedreaptă", deoarece proiectul de rezoluţie se bazează pe "supoziţii".
Adunarea a respins amendamentele iraniene la rezoluţie.
Statele Unite au salutat decizia ONU, apreciind că "transmite un mesaj puternic guvernului iranian, că vizarea diplomaţilor nu va fi tolerată de comunitatea internaţională".
"Vom continua să cooperăm strâns cu aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume, pentru a ne asigura că Iranul înţelege că astfel de acţiuni scandaloase nu fac decât să accentueze izolarea" republicii islamice, a subliniat Casa Albă într-un comunicat.
În 12 octombrie, procurorul general al SUA, Eric Holder, a dezvăluit un complot vizând asasinarea ambasadorului saudit la Washington, Abdel Al-Jubeir.
Complotul ar fi fost conceput în Iran, de forţa Quds, o parte a Gardienilor Revoluţiei, a precizat oficialul american.
În aceste condiţii, secretarul de stat Hillary Clinton a cerut noi sancţiuni vizând Teheranul, care a respins aceste acuzaţii.