Mergi la conţinutul principal

EXTERN. „NU”-ul grecesc îi bagă în şedinţă pe liderii zonei euro

Conducătorii zonei euro se vor reuni mâine, la Bruxelles, pentru un summit consacrat consecinţelor victoriei susţinătorilor NU la referendumul în Grecia, rezultat considerat „foarte regretabil" duminică seara de şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, informează Agerpres.
La rândul său, Comisia Europeană „ia notă şi respectă" rezultatul votului, potrivit unui scurt comunicat.
„Acest rezultat este foarte regretabil pentru viitorul Greciei", a estimat Jeroen Dijsselbloem, ministrul de Finanţe al Olandei, care prezidează Eurogroup.
„Pentru refacerea economiei greceşti, măsuri dificile şi reforme sunt inevitabile. Nu vom aştepta iniţiativele autorităţilor greceşti", a afirmat el într-un comunicat, în timp ce miniştrii de Finanţe ai zonei euro urmează să se reunească marţi, înaintea summit-ului şefilor de stat şi de guvern ai celor 19 ţări la ora locală 18:00 (16h00 GMT) la Bruxelles.

Fără Grecia

Desfăşurarea summit-ului, confirmată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a fost cerută în cursul serii de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, care au discutat la telefon duminică seara şi urmează să se întâlnească astăzi la Paris.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a susţinut campania pentru DA la referendum, se va exprima oficial asupra rezultatului marţi, în cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg.
Până atunci, el a început consultări - de duminică seara, după ce rezultatul votului în Grecia a fost cunoscut - cu liderii „celorlalte 18 ţări ale uniunii monetare şi ai instituţiilor europene", a precizat Comisia, excluzând astfel Grecia dintre interlocutorii preşedintelui său.

Ajutorul financiar se schimbă în ajutor umanitar

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi-a afişat neliniştea într-un mesaj video cu privire la consecinţele votării NU pentru poporul grec şi a estimat ca fiind „periculoasă" evocarea de către guvernul grec a unei redeschideri apropiate a băncilor, dat fiind riscul panicii bancare. El a estimat că pe ordinea de zi a discuţiilor summit-ului de marţi ar trebui să figureze şi „în program de ajutor umanitar pentru Grecia".
„Guvernul grec trebuie să facă în orele imediat următoare propuneri consecvente şi constructive", în absenţa cărora „vom intra într-o perioadă foarte dificilă şi chiar dramatică", a adăugat social-democratul german.

Demisie surprinzătoare în Guvernul de la Atena

După numărarea a 95% din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populaţia să se pronunţe asupra propunerilor creditorilor internaţionali, rezultatele arată un procent de 61,31% din voturi pentru „NU", împotriva acestor propuneri, pentru „DA" votând numai 38,69%.
Premierul Tsipras, care şi-a îndemnat compatrioţii să voteze „NU", a transmis duminică seară un mesaj televizat în care a făcut apel la unitate şi a promis - la fel ca înainte de referendum - că va încerca să obţină un acord mai favorabil din punct de vedere social, aluzie la măsurile de austeritate cuprinse în propunerile respinse prin acest referendum. El a admis că prioritatea absolută este acum sistemul bancar aflat în criză de lichidităţi, situaţie care a impus închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană pe zi.
În schimb, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat demisia în această dimineaţă, deşi înaintea referendumului spusese că va părăsi funcţia dacă concetăţenii săi vor vota „DA". El şi-a motivat decizia scriind pe blogul său că „unii membri ai Eurozone îl consideră nedorit" la viitoarele negocieri dintre Grecia şi Europa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro