Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Expozitie de icoane si oua incondeiate la Muzeul Brailei

La sediul Muzeului Brailei din Piata Traian nr. 3, s-a deschis Expozitia de icoane si oua incondeiate cu piese din patrimoniul Sectiei de Etnografie a Muzeului Brailei. Icoanele din expozitie au ca teme principale: Rastignirea, Maica Domnului Indurerata, Plingerea lui Isus, Invierea. Expozitia prezinta si procedeul de incondeiere, de la oul simplu golit de continut, trecind prin mai multe etape de vopsire, la oul incondeiat cu mai multe culori. Ouale incondeiate fac parte din Colectia Maria si Nicolae Zahacinschi - colectie donata Muzeului Brailei in 1988. Cei doi donatori au adunat obiecte de arta populara de pe tot cuprinsul tarii. Un loc aparte il ocupa, in cadrul colectiei, ouale incondeiate. Cele mai multe provin din Bucovina, acolo unde se realizeaza cele mai frumoase si mai spectaculoase oua incondeiate, cu o mare varietate cromatica. Se intilnesc si motive foarte vechi cum ar fi: crucea, calea ratacita, fierul
plugului, floarea Pastelui etc., precum si vechi simboluri crestine: pestele, mielul. Printre exponate se numara si o donatie cu oua de Paste, de la Episcopia Buzaului, donatia Elena Stroe. Expozitia este organizata de Gabriela Closca, muzeograf sef de sectie -Sectia de Etnografie.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii