* sub genericul „Amicul Copiilor”, expoziția reprezintă o incursiune în istoria literaturii pentru copii şi a benzii desenate româneşti de la 1878 până în zilele noastre
Din 25 mai 2020, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversităţii Culturale s-a deschis expoziţia temporară „AMICUL COPIILOR. Incursiune în istoria literaturii pentru copii şi a benzii desenate româneşti (de la 1878 până în zilele noastre)”.
Expoziţia poartă numele primei reviste pentru copii din România, „Amicul Copiilor”, care a apărut între anii 1891-1895, la editura „Stabilimentul grafic" Socec din Bucureşti, sub preşedinţia scriitorului Bogdan Petriceicu-Hașdeu.
Este expusă o valoroasă colecţie de cărţi, reviste pentru copii şi jucării din colecţia inginerului Cristian Dumitru şi a lui Mihail Dumitru de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti. Cea mai veche carte din expoziţie este apărută în anul 1878, iar selecţia cărţilor şi a revistelor pentru copii s-a făcut în primul rând în funcţie de vechimea, raritatea, valoarea estetică, celebritatea publicaţiilor, autorilor, ilustratorilor sau editurilor, dar sunt şi câteva cazuri care reprezintă delicateţea, candoarea, gingăşia, preţiozitatea copertei sau a ilustraţiei dintr-o carte, ori prezenţa unor personaje care ne-au atins sufletul în copilărie.
Expoziţia include, pe perete, benzi desenate românești şi ilustraţii de carte pentru copii (începând cu anul 1890) − selecţie realizată de artistul Alexandru Ciubotariu din Bucureşti −, apărute în reviste sau cu personaje importante, toate cu semnături celebre − momente de referinţă în evoluţia benzilor desenate românești.
În expoziţie sunt, din arhive digitale, reproduceri de coperţi ale unor periodice („Amicul Copiilor”, „Revista Copiilor şi a Tinerimii“, „Dimineaţa Copiilor” ş.a.), care completează revistele originale expuse din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor Bucureşti, alte imagini care subliniază contextul istoric şi atmosfera epocii, precum şi fotografii şi referinţe biografice ale ilustratorilor.
Benzile desenate − la fel ca şi reclamele din ziare şi reviste −, oferă şi o imagine a epocii din care provin. Atât în ceea ce priveşte elementele grafice – hârtie, font, suport, culori, casetare – şi cuvintele sau expresiile folosite în versurile sau glumele care însoţesc imaginile, cât şi în ceea ce priveşte subiectele abordate, decorurile, spaţiul imaginar, modul de ilustrare a personajelor, vestimentaţia şi accesoriile lor, ticurile şi metehnele lor ş.a.
Expoziţia va fi animată de audiţii, vizionări şi lectură de poveşti, basme, povestiri şi benzi desenate din publicaţii de altădată şi din cărţile copilăriei; întâlniri şi dezbateri cu membrii comunităţilor etnice pe teme legate de universul copilăriei în cultura pe care o reprezintă; întâlniri cu artiştii plastici membri ai comunităţilor etnice pe teme legate de ilustraţia de carte şi benzile desenate şi ateliere – pictură, grafică, fotografie, şah, puzzle, trasee culturale, jocuri din publicaţii de epocă – însoţite de prelegeri, în cadrul programului cultural „Poveşti despre Brăila, muzică şi cărţi”. Un eveniment special va fi dedicat cărţilor cu poveşti scrise de Regina Elisabeta a României (Carmen Silva) şi Regina Maria a României.