* expoziția dedicată împlinirii a 120 de ani de la nașterea geologului Ion Băncilă poate fi vizitată în perioada februarie – martie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00
Pe 2 februarie 2021 se împlinesc 120 de ani de la nașterea geologului Ion Băncilă. Pentru a marca acest eveniment, Secția „Istorie” a Muzeului Brăilei „Carol I” a pregătit pentru public o nouă expoziție cu tema “Caietele profesorului Ion Băncilă” - Donația Alexandra și Vasile Ciuhu, în sala destinată expozițiilor temporare de la sediul din Piața Traian, nr. 3. Expoziția poate fi vizitată în perioada februarie – martie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
„Expoziția «Caietele profesorului Ion Băncilă» are o dublă semnificație: aniversară, pe 2 februarie 2021 se împlinesc 120 de la nașterea geologului care a văzut lumina zilei în comuna Scorțaru Nou, județul Brăila – și una comemorativă: academicianul Ion Băncilă a trecut la cele veșnice pe 28 martie 2001.
Este expus un fond memorial care cuprinde note, hărți, fotografii, reviste de comunicări tehnico-științifice, dăruit Muzeului Brăilei „Carol I” de doamna Alexandra Ciuhu, colaboratoare apropiată a profesorului Ion Băncilă, și de domnul inginer Vasile Ciuhu", a precizat Ghena Pricop șef secție „Istorie”,
Potrivit sursei citate, de numele lui Ion Băncilă sunt legate marile realizări hidrotehnice din țara noastră, meritele sale în soluționarea problemelor privind geologia tehnică aplicată în domeniul proiectării și execuției barajelor fiind incontestabile: Bicaz, Argeș, Lotru, Poiana Uzului, Porțile de Fier etc.
Printre cele mai interesante mărturii privind activitatea științifică a geologului Ion Băncilă se află caietele de șantier care cuprind note și schițe realizate în timpul cercetărilor efectuate în zona Covasna – Buzău (1951), sau a celor din timpul proiectării sistemului energetic de la Porțile de Fier (1965-1967) și a tunelurilor și viaductelor care leagă Orșova de Drobeta - Turnu Severin.