Mergi la conţinutul principal

Expoziție de carte la Biblioteca Județeană - Personalități brăilene din diaspora

* expoziția este deschisă în perioada 9-27 august și reunește cărți, fotografii, medalii și cărți din colecții speciale

 

În perioada 9-27 august 2021, Secția Împrumut pentru adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează expoziția foto-documentară “Personalități brăilene din diaspora”, ce reunește cărți, fotografii, medalii, cărți din colecții speciale.

“Brăila de odinioară, oraș de provincie, cu o viață orientată mai degrabă spre afaceri, spre comerțul cu grâne sau diverse activități portuare, a dat numeroase personalități, care s-au remarcat în domeniul artelor, al științelor sau al literaturii. Fiind sălaș pentru numeroase grupuri etnice – greci, turci, ruși, bulgari, armeni – Brăila a integrat în viața culturală și spirituală tradițiile, obiceiurile și credințele acestora”, transmite Biblioteca Județeană.

Brăila este orașul unde s-a născut Ana Aslan, cea care a devenit faimoasă în lumea întreagă prin tratamentele ei împotriva îmbătrânirii, dar și Mina Minovici, fondatorul medicinei legale în România. Alți brăileni creatori de instituții sunt Ștefan Hepites, fizician, cel care a pus bazele Institutului Național de Meteorologie, și Edmond Nicolau, căruia i se datorează înființarea Facultății de Cibernetică Economică din București. Din Brăila a plecat Hariclea Darclée, cea pentru care Puccini ar fi scris “Tosca”, dar și Jean Moscopol, cântăreț faimos în perioada interbelică. Iar dacă ajungem la literatură, de Brăila sunt legate numele lui Panait Istrati, Mihail Sebastian sau Fănuș Neagu.

Unele dintre personalitățile marcante ale științei și culturii brăilene, adesea de renume mondial, au activat în diaspora. Dintre aceștia cele mai sonore sunt numele lui Panait Istrati, devenit ulterior cetățean francez, Nicăpetre, Ilarie Voronca, Jean Moscopol sau Yannis Xenakis. Acestora li se alătură matematicieni (George Isac, Christian Costanda sau Traian Sofonea), artiști plastici (Georgeta Crainic, Gheorghe Turcu, Tuvia Iuster) sau lirici (Ștefan Stoica, Elena Dumitrescu-Nentwig), jurnaliști și publiciști (Șerban Orescu sau Leonard Kirschen), ingineri (Mircea Grossu-Viziru, Joseph M. Juran), scriitori (Leon Feraru, Florica Madritsch-Marin, Petre Răileanu, Mircea Săndulescu, Ștefan Ghe. Theodoru) și mulți alții.

Expoziția foto-documentară “Personalități brăilene din diaspora” a fost realizată de bibliotecarul Silvia Iacob.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro