* este vorba despre ediția a VI-a a evenimentului care s-a desfășurat la Vaslui, iar la nivelul Penitenciarului Brăila au fost selecționați 5 deținuți care au realizat 16 lucrări selecționate în vederea participării la etapa naţională a proiectului * în urma jurizării au fost alese și expuse 68 de lucrări, printre care și 16 lucrări realizate e deținuții brăileni, iar Penitenciarul Brăila a abținut 5 premii (trei premii I; un premiu II și un premiu III)
Deținuți din cadrul Penitenciarului Brăila s-au făcut remarcați la ”Arta din condei”. Este vorba despre o expoziție de caligrafie organizată la Vaslui, cu participarea a peste 100 de lucrări efectuate de persoane private de libertate de la 12 penitenciare din țară.
Potrivit datelor transmise de la Penitenciarul Brăila, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a găzduit vernisajul celei de-a șase a ediții a Expoziției Naționale de Caligrafie pentru persoanele private de libertate intitulată ”Arta din condei”. Proiectul anual, inițiat de Penitenciarul Vaslui în anul 2017, se desfășoară la nivel național. ”Interesul manifestat de penitenciarele din țară a fost și anul acesta la fel de mare ca la edițiile precedente, sosind un număr de 124 de lucrări, provenite din 12 centre din întreaga țară. Serviciu Educație din cadrul Penitenciarului Brăila a răspuns afirmativ la invitația Penitenciarului Vaslui, astfel la nivelul Penitenciarului Brăila, activitatea s-a derulat în perioada 09.05 – 02.06.2023, fiind selecționați 8 deţinuţi, care au realizat lucrări sub îndrumarea d-nei Ionașcu Mara - coordonator al Cercului de caligrafie din cadrul Bibliotecii Panait Istrati Brăila și a specialiștilor din cadrul Serviciului Educație. Cinci deținuți au realizat lucrări care au fost selecționate în vederea participării la etapa naţională a proiectului. Tema propusă anul acesta este «Iubirea în literatura română». Promovând spiritul de competiție și performanță în deprinderea artei de a scrie frumos și corect, a caligrafiei ca artă, proiectul își dorește să stimuleze creativitatea și menținerea unei stări mentale optime prin ocuparea timpului liber într-un mod plăcut, reușind astfel să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța implicării în activități care vizează reintegrarea socială a persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate. În proiect au fost incluși 50 de participanți, ale căror lucrări au fost evaluate de către o comisie formată dintr-un cadru didactic și doi specialiști ai Muzeului Județean Vaslui”, a precizat cms. șef Simona Kober, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila.
Se mai explică faptul că, în urma jurizării au fost alese și expuse un număr de 68 de lucrări, printe care și 16 lucrări realizate în cadrul etapelor derulate la nivelul Penitenciarului Brăila, etape ce au constat în: selectarea persoanelor private de libertate participante la activitatea interpenitenciară redactarea lucrărilor de caligrafie, evaluarea și expedierea lor. ”Penitenciarul Brăila a abținut 5 premii , respectiv 3 – Premii I ; 1- Premiul II și 1 – Premiul III”, a mai spus sursa citată.