• evenimentul a avut loc în cadrul Simpozionului Național „Femei celebre ale României” - ediția a VI-a, care a reunit, weekendul trecut, istorici și cercetători din întreaga țară și din Republica Moldova
Brăileni apreciați în instituțiile de cultură ale României.
În zilele de 8 și 9 martie 2024 a avut loc, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Simpozionul Național „Femei celebre ale României”, ediția a VI-a. Evenimentul a reunit istorici și cercetători din întreaga țară și din Republica Moldova, dedicați unei analize aprofundate asupra personalităților feminine remarcabile care au contribuit semnificativ la dezvoltarea istoriei și culturii României. În cadrul evenimentului de rezonanță națională, a fost deschisă, în prezența conf. univ. dr. Costin Croitoru, Expoziția foto-documentară „Femeile Fenomenale”, realizată de Muzeul Brăilei „Carol I”. Expoziția muzeului brăilean va rămâne accesibilă publicului pe toată durata lunii martie.
Simpozionul de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui reprezintă o platformă deschisă de dezbateri și schimb de idei, participanții având ocazia să prezinte comunicări științifice interesante în care să evidențieze realizările și impactul personalităților feminine asupra evoluției societății românești.
Printre temele abordate anul acesta s-au regăsit portrete ale unor femei deosebit de influente, precum: Severa Novian-Sihleanu, Viorica Elena Huțanu, Elena Caragiani Stoenescu, Maria Ropală Cicherschi, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Virginia Andreescu-Haret, Olga Greceanu, Aglae Pruteanu, Aurora Gruescu și multe altele.
Un cadou frumos, oferit tuturor participanților la ediția 2024 a fost programul artistic susținut de vasluianca Teodora Panainte, acompaniată de taraful „Moldovioara”, în prima zi a simpozionului. Lucrările simpozionului s-au încheiat sâmbătă, 9 martie, cu partea a treia a sesiunii de comunicări științifice.