Mergi la conţinutul principal

Expoziția „Centenar Mimi Șaraga Maxy”. Copiii ucraineni, oaspeți la Galeria „Gh. Naum”

• zilele acestea, a fost deschisă publicului, la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I”, expoziția temporară „Centenar Mimi Șaraga Maxy” • vizitatori au fost inclusiv copiii refugiaților ucraineni, oaspeți nelipsiți ai muzeului, însoțiți de prof. Nina Brajenco, din Ucraina • expoziția va fi deschisă publicului până pe 30 iulie a.c.

 

A fost deschisă publicului, la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I”, expoziția temporară „Centenar Mimi Șaraga Maxy”. Sunt expuse aici minunate opere de pictură și grafică din colecțiile Muzeului Brăilei.

Anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la nașterea artistei Mimi Șaraga Maxy (1923-2006), cea care a donat Brăilei, la plecarea din țară, în anul 1982, peste 400 de lucrări de pictură, grafică și artă obiectuală, acestea formând ulteior colecția „Mimi Șaraga Maxy” la Muzeul Brăilei „Carol I”, care i-a amenajat un spațiu special în cadrul Secției Artă. Printre cei care au admirat lucrările moderniste, de o rară frumusețe, organizate în expoziția „Centenar Mimi Șaraga Maxy” au fost copiii refugiaților ucraineni de la Brăila, oaspeți nelipsiți ai muzeului.  

„Expresivitatea și diversitatea formelor și materialelor cu ajutorul cărora Mimi ne-a dezvăluit lumea sa interioară au transmis tinerilor ucraineni, prezenți azi în galerie, alături de prof. Nina Brajenco, diverse trăiri pe care fiecare le-a interpretat prin gesturi pline de culoare. Astfel, am avut bucuria de a observa cum forme geometrice au compus un portret, amintind de portretele lui Max Hermann Maxy, pictate de Mimi. Diverse gesturi din lucrări în care apar intervențiile artistei pe fotografii, șerpuind urme de tuș pe propriul ei chip, se regăsesc timid în una dintre picturile celor mici, o compoziție cu animale fantastice. În toate lucrările realizate de ei sunt evidente contrastele puternice și combinații de culori pe care le putem observa cu ușurință de jur împrejurul nostru, când vizităm expoziția artistei Mimi Șaraga Maxy”, a precizat Elena Nicoleta Albu, educator muzeal în cadrul Secției Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Mimi Șaraga Maxy s-a născut la București, în anul 1923, într-o familie evreiască. Pasionată inițial de muzică, s-a reorientat către artele plastice după ce tatăl ei a fost nevoit să-i vândă pianul. Între anii 1941 și 1944, Mimi a studiat pictura la Academia de Arte Liberă pentru Evrei, sub îndrumarea brăileanului Max Hermann Maxy (M.H. Maxy), care i-a devenit și soț. De la debutul ei expozițional, în anul 1947, și până în anul 1982, în care a părăsit definitiv România, a expus constant pictură, grafică și artă obiectuală. La trei ani de la plecarea din România, artista a donat Brăilei peste 400 de lucrări, acestea formând ulterior colecția Mimi Șaraga Maxy la Secția Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”. Mimi Șaraga Maxy a trecut în eternitate în anul 2006.

Expoziția „Centenar Mimi Șaraga Maxy” va fi deschisă publicului până pe 30 iulie a.c.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro