Expoziţie itinerantă la Ianca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Expoziţie itinerantă la Ianca

• ieri, în şcolile din oraşul Ianca s-a desfăşurat expoziţia “Pionieri ai aeronauticii din spaţiul brăilean”

 

În şcolile din oraşul Ianca s-a desfăşurat expoziţia itinerantă “Pionieri ai aeronauticii din spaţiul brăilean”, ce face parte din proiectul cu acelaşi nume. Evenimentul a urmărit să facă cunoscut elevilor, şi nu numai lor, rolul brăilenilor în aeronautica română.

Prezentarea acestora s-a făcut de către profesorului Ion M. Bărbuceanu, fondatorul Muzeului Ianca şi managerul acestui proiect. În holul central al Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” a fost prezentat conţinutul acestei fotoexpoziţii din care, din expunerea domnului profesor, am reţinut câteva nume: Nicolae Niculescu - fiul boierului întemeietor al localităţii, care a realizat în 16 iunie 1906 primul survol peste Munţii Carpaţi cu un balon cu hidrogen; Demostene Rally - primul militar român care şi-a salvat viaţa cu paraşuta la 20 iunie 1917; Mihai Cerchez - fost avocat în baroul din Brăila care a înfiinţat la Chitila, lângă Bucureşti, primul complex aeronautic din ţară; Constantin Şuţu - fiul prinţului Şuţu, care a amenajat în 1935 în comuna Şuţeşti un teren de zbor şi un hangan, devenind astfel un reper îndrăgit de către aviatorii care făceau raiduri în zona de sud-est a ţării.

După ultimul război mondial, la Ianca s-a construit cel mai modern aerodrom militar din ţară. Tot la Ianca a avut loc primul zbor cu un avion militar cu reacţie din România în simplă comandă cu un pilot militar român, la data de 26 iunie 1951. După un an de zile, tot pe aerodromul Ianca este interceptată prima ţintă reală a unui avion străin în spaţiul aerian românesc, iar ulterior s-a constituit prima patrulă militară de securitate aeriană.

Aerodromul militar de la Ianca a fost înfiinţat în anul 2002, în prezent aflându-se în conservare.

Fotoexpoziţia realizată va rămâne în holul liceului timp de două săptămâni, după care va fi deplasată în toate şcolile din oraş şi din satele componente, iar pe viitor şi în alte localităţi din judeţul Brăila.

Proiectul “Pionieri ai aeronauticii din spaţiul brăilean” este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro