Mergi la conţinutul principal

Expoziţie-eveniment la Galeria “Gheorghe Naum”

• vernisajul va avea loc joi, 25 iulie, începând cu ora 18, 00, în prezenţa artistului Tudor Banuş,  autorul expoziţiei “DELIR CONTROLAT”

 

Joi, 25 iulie, începând cu ora 18, în spaţiul Galeriei “Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei va avea loc vernisajul expoziţiei itinerante Tudor Banuş, “DELIR CONTROLAT”, în prezenţa autorului.

Tudor Banuş s-a născut pe 8 iulie 1947 la Bucureşti, într-o familie de intelectuali. În biblioteca părintească descoperă, fascinat, albume de artă cu gravurile Evului Mediu; descoperirea, venită pe fondul unor timpurii afinităţi pentru suprarealism, va cataliza şi va orienta, totodată, talentul viitorului grafician, care începe să deseneze şi, la numai 14 ani, debutează cu un desen în revista satirică “Urzica” (1961). Se orientează către Institutul de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, pe care îl absolvă în 1971, iar în 1972, se stabileşte la Paris, unde lucrează, iniţial, ca desenator-arhitect. În paralel, dorind să-şi adâncească vocaţia artistică, studiază pictura şi gravura la École Nationale Superieure des Beaux Arts. În 1976, începe seria colaborărilor cu unele dintre cele mai importante publicaţii din lume. “Le Monde” (al cărui colaborator constant va fi vreme de trei decenii), “L’Express”, “Le Figaro”, “Le Point”, “Marianne”, “Die Zeit”, “The New York Times”, “The New York Magazine”, “Tokyo Business” sunt numai câteva dintre cele peste 50 de ziare şi reviste de prestigiu internaţional între ale căror pagini se regăsesc desenele lui Tudor Banuş.

Activităţii publicistice i se adaugă o nu mai puţin bogată activitate expoziţională: peste 70 de expoziţii personale deschise în Franţa, Statele Unite ale Americii, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia.

A ilustrat, de-a lungul anilor, peste 25 de cărţi, printre care opere de Jules Verne, Fraţii Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Şerban Foarţă, etc. În anul 1979, a obţinut “Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franţa” pentru ilustraţiile la “Muzicanţii din Bremen” de Fraţii Grimm. În anul 2004, Ministerul Culturii din România i-a decernat “Premiul Naţional” pentru ilustrarea cărţii “Enciclopedia zmeilor” de Mircea Cărtărescu.

Despre Tudor Banuş, prietenul şi colaboratorul său Mircea Cărtărescu declara “În peisajul atât de frământat, de haotic, de derutant al artelor vizuale contemporane, în care până şi experţii au dificultăţi tot mai mari în a deosebi arta adevărată de impostură, în care cei mai mulţi artişti trăiesc decade întregi dintr-o singură mutare în jocul infinit al imaginii, Tudor Banuş pare să păstreze o neobişnuită seninătate. Arta sa pare un bloc de gheaţă rămas netopit într-un vas care fierbe în clocot. Pentru că se bazează pe ingeniu, adică pe o forţă a imaginaţiei poetice fără margini, ca şi pe o tehnică astăzi aproape dispărută, arta sa este fără timp şi, prin urmare, nepieritoare”.

Expoziţia de la Galeria “Gheorghe Naum” prezintă publicului brăilean o selecţie din ilustraţiile de carte şi ilustraţiile editoriale care i-au adus lui Tudor Banuş recunoaşterea internaţională. Vizitatorii vor avea prilejul să recunoască  desene care au acompaniat – şi îmbogăţit – texte de Mircea Cărtărescu şi Şerban Foarţă şi să descopere câteva dintre cele mai spectaculoase ilustraţii de presă semnate de autor şi publicate de-a lungul timpului în reputate ziare şi reviste de pe întregul mapamond.

Evenimentul se defăşoară sug egida Institutului Cultural Român şi beneficiază de sprijinul generos al sponsorului Alma Tim Distribution.

Organizator din partea Muzeului Brăilei “Carol I”- drd. Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf, secţia “Artă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro