Expoziţie documentară la Biblioteca Judeţeană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Expoziţie documentară la Biblioteca Judeţeană

• intitulată Bardul din Mirceşti, expoziţia va fi deschisă până pe data de 15 septembrie şi conţine volume aflate în colecţiile bibliotecii - teatru, poezie, proză, drame

 

Secţia Împrumut pentru Adulţi a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila a deschis o expoziţie documentară dedicată marelui scriitor Vasile Alecsandri. Expoziţia intitulată Bardul din Mirceşti este realizată de bibliotecar Florentina Petcu, va fi deschisă până pe data de 15 septembrie şi conţine volume aflate în colecţiile bibliotecii - teatru, poezie, proză, drame.

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău — d. 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi) este recunoscut ca poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi al literaturii dramatice în România. Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela “Bucheti”, publicată în “Dacia literară” şi cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”.

Ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în “Calendar pentru poporul românesc”. Vasile Alecsandri a contribuit la fondarea şi dezvoltarea a numeroase specii literare şi a publicat prima mare culegere de poezie populară românească. Descoperirea poeziei populare va marca destinul său de scriitor şi va avea consecinţe asupra întregii dezvoltări a literaturii noastre din secolul trecut. Influenţat de folclor, a publicat “Doine” şi “Lăcramioare”, a scris despre evenimentele istorice ale ţării noastre în “Legende” şi “Ostaşii noştri”; a celebrat mişcarea ciclică a anotimpurilor în “Pasteluri”.

Alecsandri a creat şi a dus la celebritate pastelul – o specie a genului liric cunoscută numai în literatura română. Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numără şi printre primii noştri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătăţii. Poet echilibrat, discret, dar vibrând în faţa frumuseţii, sensibil la farmecul naturii, dar şi la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă, Alecsandri rezistă cel mai bine trecerii timpului, tocmai în asemenea poezii în care manifestă calitatea reală a talentului său.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro