• intitulată Bardul din Mirceşti, expoziţia va fi deschisă până pe data de 15 septembrie şi conţine volume aflate în colecţiile bibliotecii - teatru, poezie, proză, drame
Secţia Împrumut pentru Adulţi a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila a deschis o expoziţie documentară dedicată marelui scriitor Vasile Alecsandri. Expoziţia intitulată Bardul din Mirceşti este realizată de bibliotecar Florentina Petcu, va fi deschisă până pe data de 15 septembrie şi conţine volume aflate în colecţiile bibliotecii - teatru, poezie, proză, drame.
Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău — d. 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi) este recunoscut ca poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi al literaturii dramatice în România. Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela “Bucheti”, publicată în “Dacia literară” şi cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”.
Ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în “Calendar pentru poporul românesc”. Vasile Alecsandri a contribuit la fondarea şi dezvoltarea a numeroase specii literare şi a publicat prima mare culegere de poezie populară românească. Descoperirea poeziei populare va marca destinul său de scriitor şi va avea consecinţe asupra întregii dezvoltări a literaturii noastre din secolul trecut. Influenţat de folclor, a publicat “Doine” şi “Lăcramioare”, a scris despre evenimentele istorice ale ţării noastre în “Legende” şi “Ostaşii noştri”; a celebrat mişcarea ciclică a anotimpurilor în “Pasteluri”.
Alecsandri a creat şi a dus la celebritate pastelul – o specie a genului liric cunoscută numai în literatura română. Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numără şi printre primii noştri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătăţii. Poet echilibrat, discret, dar vibrând în faţa frumuseţii, sensibil la farmecul naturii, dar şi la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă, Alecsandri rezistă cel mai bine trecerii timpului, tocmai în asemenea poezii în care manifestă calitatea reală a talentului său.