• exponatele îi aparţin lui Gherghe Cocianu şi pot fi văzute până pe data de 31 decembrie, în holul facultăţii
Recent, în holul Facultăţii de Inginerie din Brăila s-a deschis o expoziţie de grafică, portrete semnate de Gheorghe Cocianu. Artistul este agent de securitate la instituţia de învăţământ care găzduieşte expoziţia, are 48 de ani, este născut în comuna Tufeşti, judeţul Brăila şi este un autodidact. Pe data de 3 decembrie şi-a deschis prima expoziţie de grafică, portrete care pot fi admirate de vizitatori până pe data de 31 decembrie, dar spune că talentul de a desena îl are de când era mic. “Este un har de la bunul Dumnezeu, dar m-am perfecţionat singur, în casă. Aici este nevoie de talent, de imaginaţie, dar şi de multă răbdare. Eu nu am urmat nicio şcoală de specialitate, dar mi-ar plăcea să lucrez şi eu cu un grup de copii şi să îi învăţ să deseneze. Cred că acest har vine totuşi şi din genă, pentru că bunica din partea mamei obişnuia să ţeasă la război, sora mea face goblenuri, este un talent în familie. Dar, pentru un portret sau pentru peisaje lucrez timp de câteva zile, sunt lucruri foarte minuţioase, foarte migăloase, care cer foarte mult timp”, ne-a mărturisit Gheorghe Cocianu.
Lucrând şi după model, dar şi din imaginaţie, artistul grafician se mândreşte cu un tablou de suflet, făcut pentru boxerul Lucian Bute, în vara anului 2010, când acesta era în vârful piramidei pugiliştilor lumii.
“Tabloul este în mărime de 105 /55 metri, este un portret superb, pe care i l-am dus personal lui Lucian Bute în comuna Pechea, judeţul Galaţi, un om de o modestie ieşită din comun, un mare sportiv, care păstrează tabloul în locuinţa sa”, ne-a mai spus graficianul autodidact, adăugând că, pentru viitor, intenţionează să facă o altă expoziţie, cu flori de primăvară. Până atunci, îi aşteaptă pe iubitorii de artă să treacă pragul Facultăţii de Inginerie şi să îi admire lucrările.