• parterul Muzeului Brăilei “Carol I” a găzduit expoziţia “Eroii de lângă noi”, ce a cuprins înscrisuri, fotografii, obiecte şi chiar machete de maşini de pompieri • un ofiţer şi cinci subofiţeri au fost avansaţi în grad înainte de termen
Sărbătoare la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila. Vineri, cu ocazia Zilei Pompierilor, au avut loc mai multe activităţi, iar printre acestea amintim avansările în grad înainte de termen şi o expoziţie organizată de Muzeul Brăilei. Dimineaţă, a avut loc semimaratonul organizat de plt. adj. Costel Mazâlu şi Laurenţiu Cobzaru, activitate sportivă la care au participat şi alţi pompieri din cadrul inspectoratului. Aceştia au alergat de la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan până pe Bulevardul Dorobanţilor, acolo unde se află sediul ISU.
Apoi, un ofiţer şi cinci subofiţeri au fost avansaţi în grad înainte de termen, după care atenţia s-a mutat la Muzeul Brăilei “Carol I”. Aici, a avut loc vernisajul expoziţiei “Eroii de lângă noi”, expoziţie realizată cu sprijinul Muzeului Naţional al Pompierilor. Au fost expuse fotografii şi desene ce ilustrau intervenţiile pompierilor de la sfârşitul secolului IX, machete ale autospecialelor oferite de colecţionarul ieşean Codrin Răzvan Ţiplea şi chiar de echipamentele pe care le folosesc astăzi salvatorii. A avut loc şi o scurtă întâlnire între pompierii brăileni şi câteva zeci de copii în incinta muzeului. După un scurt rezumat al zilei de 13 septembrie 1848, când a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, tocmai pentru ca cei mici să înţeleagă de ce Ziua Pompierilor este marcată anual la această dată, comandantul ISU Brăila, col. Cristian Ion, a vorbit despre istoria locală a pompierilor. “Cea mai veche menţiune documentară despre pompierii din Brăila datează din1831, mai precis de la aplicarea Regulamentului Organic în Ţara Românească şi constă în porunca Divanului Săvârşitor al Principatului Valahiei către Magistratul oraşului Brăila. (...) Pompier salvator nu înseamnă doar acel erou care cu mijloacele pe care le mânuieşte, ci şi pompierul scafandru, alpinist, chimist, pirotehnist şi, nu în ultimul rând, paramedicul SMURD. Ei toţi pot îndeplini misiunile la care sunt solicitaţi în funcţie de necesităţi. Nu trebuie să-i uităm pe acei oameni care sunt în spatele celor pe care îi vedeţi la intervenţii. Suntem o familie mare, familia pompierilor. Le mulţumesc pentru curajul, devotamentul şi profesionalismul de care dau dovadă, pentru faptul că nu obosesc să salvaze, să ocrotească vieţi şi să fie un exemplu de implicare civică”, a declarat col. Cristian Ion. Şi prefectul Brăilei, George Paladi, prezent la expoziţie, a luat cuvântul, adaptându-şi discursul pentru copii. După ce i-a felicitat pe pompieri, acesta a dialogat câteva minute cu cei mici, voind să afle percepţia lor despre această instituţie. Astfel, pompierii sunt văzuţi de prichindei ca nişte salvatori de vieţi, adevăraţi eroi.
Tot în cursul zilei de vineri, a avut loc slujba pentru pomenirea eroilor pompieri şi acatistul Patronului Spiritual al pompierilor Sf. Iosif cel Nou de la Partoş şi au fost depuse flori la mormântul Eroului pompier brăilean locotenent major Ioan Martac.