Expoziţia Muzeului Brăilei la Veneţia, motiv de contre în CJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Expoziţia Muzeului Brăilei la Veneţia, motiv de contre în CJ

• evenimentul are loc în perioada 3 - 10 mai, pentru deplasarea delegaţiei fiind alocată de la bugetul Consiliului Judeţean suma totală de 24.233 lei • vor fi expuse la Palazzo Correr tablourile a trei artişti brăileni: Emilia Dumitrescu, Octav Angheluţă şi Romeo Voinescu • subiectul a stârnit agitaţie în cadrul celei mai recente şedinţe a CJ Brăila, după ce preşedintele Francisk Chiriac a afirmat că nu este de acord cu plata suplimentară pentru 800 litri de motorină necesari transportului

 

Contre şi agitaţie la cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila pe tema achitării unei sume suplimentare pentru o expoziţie de pictură la Veneţia, organizată de Muzeul Brăilei “Carol I”, în colaborare cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de acolo. Evenimentul va avea loc la Palazzo Correr din Veneţia, în perioada 3 - 10 mai, sub titlul: “Venezia nelle opere grafiche e pittoriche di alcuni astisti romeni provenienti dalla collezione del Museo di Brăila “Carol I”.

Potrivit raportului proiectului, expoziţia se află la a treia ediţie şi este o “manifestare înscrisă în calendarul acţiunilor instituţiei Muzeul Brăilei «Carol I», care are în vedere interesul pentru cultură al municipiului şi judeţului nostru, cu adresabilitate pentru turiştii din toată lumea, aflaţi la Veneţia. Lucrări ale pictorilor din colecţiile de artă plastică ale muzeului vor asigura maximă vizibilitate instituţiei muzeale brăilene şi Consiliului Judeţean Brăila”.

Managerul Muzeului Brăilei “Carol I”, Ionel Cândea, a subliniat că este vorba despre expunerea lucrărilor a trei artişti brăileni: Emilia Dumitrescu, Octav Angheluţă şi Romeo Voinescu. Interesant de precizat este că pentru organizarea expoziţiei s-a stabilit o echipă formată din 5 persoane, care să însoţească lucrările la Veneţia, iar o parte să rămână pe toată durata vernisajului şi apoi să întoarcă tablourile în ţară între 29 mai şi 3 iunie.

Consiliul de administraţie al Muzeului a aprobat acţiunile şi echipa de reprezentare astfel: Ionel Cândea, managerul Muzeului “Carol I” Brăila, Zamfir Bălan - director adjunct (reprezintă secţia de artă), Alina-Ruxandra Mircea - muzeograf, comisar de expoziţie, Vlad Smaznov, conservator expoziţie şi Vasile Mocanu - şofer. Trebuie subliniat că Alina Mircea, în calitate de comisar de expoziţie, va însoţi lucrările şi va rămâne pe toată durata evenimentului la Veneţia. De asemenea, aceasta va face parte şi din echipa care va returna picturile, alături de Vlad Smaznov şi de şoferul Vasile Mocanu.

“Precizăm că expoziţia face parte din programul de activităţi culturale al Muzeului Brăilei “Carol I” pe anul 2017 şi cheltuielile pentru organizarea evenimentului au fost prevăzute în bugetul aprobat al instituţiei noastre”, se mai arată în raportul proiectului.

 

Supărare mare pentru motorină extra

Muzeul Brăilei a prezentat o schema defalcată privind modul în care echipa va duce tablourile la Veneţia, cum va funcţiona acolo şi cât va costa evenimentul.

Pe scurt, cu expoziţia, diurna, cazarea şi două drumuri dus-întors, suma totală este de 24.233 lei. Bani care au fost prevăzuţi în bugetul instituţiei încă de la începutul anului. Chiar şi aşa, conducerea muzeului brăilean a solicitat de la preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, să se aloce suplimentar bani pentru 800 de litri de motorină, necesari transportului dus-întors a tablourilor la Veneţia, într-o maşină specială, potrivit legislaţiei în vigoare. Ei bine, tocmai acest aspect a agitat spiritele în cadrul şedinţei CJ Brăila în cadrul căreia s-a votat proiectul.

Chiriac a ţinut să îi atragă atenţia managerului Muzeului, Ionel Cândea, ca de acum înainte când se va mai pune problema unei plecări de acest gen să prezinte foarte riguros argumentaţia financiară.

“Vreau să spun că noi am venit în termen, pe 6 martie, şi am spus despre ce este vorba. Este a treia expoziţie pe care o facem de 3 ani la rând. Niciodată nu am avut o asemenea mirare din partea CJ că nu se poate face şi nu am înţeles de ce nu se putea face, câtă vreme am spus că această organizare de expoziţie nu necesită cheltuieli suplimentare. Singurul lucru care era normal să îl cerem a fost suplimentarea la combustibil. Pentru că sunt tablouri din patrimoniu, pe care trebuie să le transportăm cu maşina. Nu pot fi transportate cu avionul, că nu se poate”, a declarat Cândea.

“Solicitare cu care nu am fost de acord. Şi nu sunt de acord cu suplimentarea combustibilului la Muzeu cu 800 de litri de motorină”, a replicat Chiriac.

În discuţie au intervenit imediat şi consilierii liberali în frunte cu Ovidiu Nechita, care i-a reproşat directorului Muzeului că nu a încercat să vină cu o soluţie mai ieftină precum zborul cu avionul până în Veneţia. De asemenea, Nechita a indicat că din punctul său de vedere nu era nevoie ca echipa să conţină atâţia oameni.

“Ce să faceţi?! Cu tablouri ale patrimoniului să vă duceţi fără personal? Păi nu pricepeţi! Personalul trebuie să însoţească!... Dacă nu aveţi habar de legea patrimoniului, cum vă permiteţi?! Vă dau în judecată pentru treaba asta!” , a răbufnit managerul Muzeului.

În cele din urmă, după alte intervenţii ale consilierului PNL Dănuţ Lungu, care a cerut lămuri pe subiect, dar şi ale PMP-istului Viorel Botea, care a sărit în apărarea managerului Muzeului, spiritele s-au mai calmat.

Cândea a explicat că o asemenea expoziţie este foarte importantă atât pentru Muzeul Brăilei “Carol I”, cât şi pentru CJ Brăila, pentru că în timpul evenimentului vor exista şi materiale de promovare a judeţului.

“E vorba de un câştig de imagine. Înainte de toate, al Muzeului care are 135 de ani, dar şi al Consiliului Judeţean, care se expune ca banner alături de cel al muzeului acolo. Şi a pieselor prin cunoaşterea lor. Este cel mai vizitat oraş din lume, Veneţia. Cred că toată lumea ştie şi mai toată lumea a fost acolo. Cum să nu vrei să expui acolo când avem ocazia pentru al treilea an? În primul an am expus fotografii «Brăila în secolul de aur 1829 - 1939». Pe urmă, anul trecut am venit cu o expoziţie excepţională care i-a uluit pe cei de acolo. E vorba de inginerul Iordăchescu, brăilean, care a translat monumente, biserici şi aşa mai departe în anii lui Ceauşescu. Şi anul ăsta ducem o expoziţie de tablouri, deci de piese de patrimoniu care au geamuri, au rame, au tot felul de lucruri. A spune că ele pot să meargă cu un transport banal, mi se pare anormal. Domnilor consilieri, după acordul dumneavoastră, proiectul trebuie să meargă în Comisia Naţională de Muzee şi Colecţii. Dumnealor aprobă ultimii, nu aici. Dumneavoastră aprobaţi din punct de vedere material, cheltuiala. Acolo se aprobă plecarea şi în ce condiţii. Deci dacă nu sunt condiţiile îndeplinite de lege, nu se pleacă!”, a conchis Cândea.

În cele din urmă, deşi managerul Muzeului Brăila nu a primit un răspuns foarte clar în privinţa suplimentării sau nu a celor 800 litri de motorină solicitaţi, proiectul a fost votat şi aprobat în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro