• este vorba, de fapt, de șase puști englezești „Tower”, pradă de război de pe monitorul turcesc scufundat la Ghecet, în mai 1877, de șalupa „Rândunica”, comandată de maiorul Murgescu • arma expusă la Muzeul Brăilei a făcut carieră în timpul Războiului de Secesiune din America (1861-1865), în timpul conflictului fiind comandate peste 900.000 de exemplare
Exponatul lunii mai la Muzeul Brăilei „Carol I” este pușca „Tower”, model 1962, 1864 și 1865, recuperată de pe monitorul turcesc „Hevzi Rahman” (după alte surse, „Duba Seifi”), scufundat în timpul Războiului de Independență de la 1877 pe canalul Măcin (la Ghecet).
„În cadrul colecției de arme a Muzeului Brăilei „Carol I” se distinge pușca „Tower”, modelul 1862, 1864 și 1865. Alături de alte arme, au fost descoperite și obiecte de inventar pe monitorul turcesc „Hevzi Rahman”, scufundat la Ghecet în 12/24 mai 1877, de șalupa românească „Rândunica”, comandată de maiorul Murgescu, fost bursier al statului român la Brest în timpul domniei domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, a precizat dr. Adrian Trifan, cercetător în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”.
Arma expusă astăzi la Muzeul Brăilei a făcut carieră în timpul Războiului de Secesiune din America (1861-1865), în timpul conflictului fiind comandate peste 900.000 de exemplare. Pușca „Tower” a fost fabricată de „British Enfield Pattern” și s-a vândut în 1,5 milioane de exemplare. Dimensiunile armei sunt următoarele: lungime - 124 cm, diametrul țevii - 2 cm, lungimea țevii - 89 cm. Calibrul armei este de 577, cu o cadență de trei lovituri pe minut, a mai precizat dr. Trifan.
Reamintim că în timpul Războiului de Independență de la 1877, Marina Otomană implicată în conflict era condusă de către Hobart Paşa (de pe nava cu zbaturi „Resmo”), acesta fiind, de fapt, un englez - Augustus Charles Hobart - căruia i se acordase, de către sultan, titlul de pașă în urma înfrângerii revoltei grecești din Insula Creta. Hobart provenea din Marina Engleză, având o mare experiență în bătăliile navale. După război, a devenit mareșal (musir) în Marina Turcă.
Cele mai puternice nave turcești de pe Dunăre, la 1877, erau: „Podgorița” - monitor ce dispunea de o putere de foc impresionantă, scufundat însă de către artileriștii români pe data de 26 octombrie 1877, după ce a încasat 77 de lovituri de tun, fiind lovită în zona magaziei de pulbere; „Duba Seifi” (surse turcești consideră că se numea, de fapt, „Hevzi Rahman”), monitor scufundat pe canalul Măcinului de către șalupa-torpiloare „Rândunica”, alături de nava „Socrate” și un șlep.