Mergi la conţinutul principal

Exponatul lunii aprilie la muzeu: medalion cu scene din viaţa Domnului Iisus, vechi de trei secole

• este vorba de medalionul relicvar lucrat în metal și lemn scuptat, creat într-un atelier athonit, reprezentând Intrarea Dmnului în Ierusalim, Crucificarea, Coborârea în mormânt, precum și Apostolii Mântuitorului • artefactul este păstrat în colecțiile Secției Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I” 

 

Dintre miile de artefacte aflate în colecțiile Secției Istorie Modernă și Contemporană, medalionul relicvar cu scene din viața Mântuitorului Iisus Hristos, datând din secolele XVIII-XIX, a fost desemnat „Exponatul lunii aprilie” la Muzeul Brăilei „Carol I”.

Potrivit dr. Niculina Dinu, muzeograf în cadrul Secției Istorie Modernă și Contemporană, medalionul provine cel mai probabil dintr-un atelier de la Muntele Athos și e lucrat din metal și lemn sculptat.

„Medalionul din lemn este sculptat şi perforat cu ramuri de viță de vie, de la care pleacă trei medalioane mari în care sunt reprezentate Patimile lui Iisus: Intrarea în Ierusalim, Crucificarea şi Coborârea în mormânt. Pe lângă acestea, sunt alte șase medalioane, mai mici, în care sunt reprezentați apostolii”, precizează dr. Niculina Dinu.

Două dintre medalioanele mai mici sunt dispuse jos, iar în părţi câte două, separând, astfel, cele trei scene principale. Întregul ansamblu sculptural utilizează motivul viţei-de-vie („arborele lui Isaia”). Acest motiv este adesea folosit în Biserica Răsăriteană pentru caracterul profetic, vița-de-vie fiind asociată cu Fecioara Maria și cu rolul ei avut în Întruparea Mântuitorului. Totodată, este îmbogățită cu scene din calendarul liturgic structurat în jurul marilor evenimente din Viața Domnului Iisus Hristos. Întreaga sculptură iscusit lucrată în lemn este închisă într-un medalion metalic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro