Explozie muşamalizată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Explozie muşamalizată

• la mai bine de 9 luni de la o explozie puternică ce a zguduit cartierul Radu Negru, brăileanca Lenuţa Dragomir caută răspuns oficial la întrebarea “Ce a cauzat explozia care i-a aruncat casa în aer?” • aceasta susţine că dosarul stagnează la Poliţie, pentru că juristul de la “Urban Serv”, firma care s-a ocupat de montarea instalaţiei de gaz şi a centralei termice cu câteva ore înainte de incendiu, este fost poliţist, lucru ce ar atârna “greu” în derularea anchetei, în viziunea femeii • imediat după explozia din noiembrie 2016, la redacţie a ajuns o fotografie cu o ţeavă de gaz fisurată, iar cel care ne-a trimis poza susţinea că de aici ar fi pornit întregul eveniment nefericit • firma “Urban Serv” are deja probleme cu legea, fiind trimisă în judecată de procurorii DNA într-un dosar de fraudă cu fonduri europene pentru Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

 

Lenuţa Dragomir, o brăileancă a cărei casă a fost aruncată în aer în luna noiembrie 2016, ne-a sesizat la redacţie faptul că ancheta pentru identificarea cauzelor care au dus la explozie şi tragerea la răspundere a vinovaţilor bate pasul pe loc. La mai bine de 9 luni, dosarul penal încă se află în lucru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Femeia crede că ancheta stagnează în mod voit, întrucât juristul de la “Urban Serv” Brăila, firma care i-a montat centrala termică şi instalaţia de gaze chiar cu o seară înaintea incendiului de proporţii, este un fost poliţist, care ar încerca să influenţeze rezultatele cercetărilor.

Cazul a fost mediatizat, anul trecut, imediat după explozia care i-a distrus casa brăilencei şi a produs panică în rândul locuitorilor din cartierul Radu Negru. Chiar după publicarea articolului iniţial, un cititor ne-a scris la redacţie că o ţeavă fisurată de gaz ar fi fost de vină pentru incendiul puternic, trimiţând chiar şi o poză cu ţeava în cauză.

Povestea nefericită a Lenuţei Dragomir a început în data de 3 noiembrie 2016, când angajaţii firmei “Urban Serv” din municipiu i-au montat o centrală termică şi instalaţia de gaze, în casa construită recent pe strada Castanului, nr, 51bis. Lucrările s-au finalizat abia spre seară, aşa cum ne-a povestit brăileanca. “Pe data de 3 noiembrie 2016, mi s-a pus ceasul de gaze la poartă, eu am fost la muncă, iar seara când am ajuns acasă, nu am umblat (la gaze-n.r.), pentru că nu am avut nevoie. Dimineaţa, când m-am trezit, am vrut să fac cafeaua. Doar am apucat să rotesc butonul de la aragaz, a ieşit un suflu puternic care a dărâmat tot”, ne-a povestit femeia. Aceasta a ajuns la spital, cu răni grave, unde a stat internată timp de 2 luni.

 

“Juristul de la «Urban Serv» este fost poliţist, de-asta se ţine dosarul pe loc»

“Pompierii mi-au spus atunci că de vină ar fi fost o scurgere de gaze pe undeva, nu mi-au spus unde, în schimb s-a găsit o ţeavă fisurată, care a mai fost dată la ziarul “Obiectiv”. Acum, toată lumea mă ţine pe loc. Inclusiv domnul poliţist  ţine dosarul pe loc. Mi-a spus mereu că nu e gata dosarul, că nu a audiat toţi martorii, că mai are de rezolvat. Nu ştiu ce mai vrea. (…) Domnul Ştefan Băcanu se ocupă de caz, iar de câte ori mă duc la el, ba e plecat pe teren, ba e în şedinţă, ba are 2-3 zile libere, ba aştept 3 ore până coboară, iar când reuşesc să vorbesc cu el îmi spune «Lucrez, doamnă, la caz. Chiar acum eram cu dosarul în faţ㻓, a acuzat Lenuţa Dragomir.

Brăileanca are suspiciuni că dosarul ar fi ţinut pe loc în mod voit, deoarece juristul firmei “Urban Serv” este fost poliţist care s-ar folosi de acest lucru pentru ca firma să nu fie găsită vinovată de explozie. “Am lucrat cu firma «Urban», am plătit deja jumătate din bani, jumătate urmând să plătesc în următoarele luni de la lucrare... 9.000 lei costa totul. Am plătit doar 4.500 lei, urmând ca diferenţa s-o achit în trei rate. N-am mai plătit nimic după, pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nici măcar ei nu au mai venit să ceară banii, nici măcar să mă vadă la spital dacă mai trăiesc,  nimic. Ei nu au venit nici măcar să facă vreo cercetare de-a lor. Domnul jurist care lucrează la firma “Urban” este fost poliţist. Ştiu că îl cheamă Brebenel”, a adăugat Lenuţa Dragomir.

Acum, femeia stă cu chirie în municipiu, unde plăteşte 800 lei lunar, iar copiii săi locuiesc pe unde apucă. Spre exemplu, fata, care are copil la rândul ei, locuieşte cu chirie pe Şoseaua Buzăului, iar băiatul stă pe la prieteni şi colegi de serviciu. Brăileanca susţine că nu mai are puterea de a o lua de la capăt, din cauza lipsei resurselor financiare necesare unei construcţii noi a casei. “Încă sunt în concediu medical. Lucrez la un restaurant, în staţiunea Lacu Sărat. Nu mai am posibilităţi s-o iau de la capăt. Împrumut în bancă nu pot să fac pentru că sunt în concediu medical din noiembrie. O casă nu se mai face cu te-miri-ce. Şi aşa m-am chinuit 10 ani să fac ce reuşisem să fac. Acum nu mai am nici forţa necesară de muncă pentru a ridica de la zero tot. Salariile sunt mici, copiii mei au şi ei copii la rândul lor şi nu mă pot ajuta cu nimic, nici nu îndrăznesc să le cer”, ne-a povestit, cu lacrimi în ochi, femeia.

 

Urban Serv: «Noi ne considerăm nevinovaţi»

Pe cealaltă parte, reprezentanţii firmei “Urban Serv”, cea care s-a ocupat de instalarea centralei termice şi a instalaţiei de gaze chiar cu câteva ore înainte de explozie, se consideră nevinovaţi. Nu au dorit să comenteze situaţia femeii, pentru că aşteaptă ca poliţia să finalizeze cercetările. “Din punctul meu de vedere, toţi clienţii sunt trataţi cu seriozitate, indiferent de modul în care am încheiat contractul. Chiar rămânem în relaţii foarte bune cu clienţii. în cazul doamnei, într-adevăr, a fost o poveste nefericită. Montarea s-a făcut absolut corect de la început şi până la coadă, legal de către persoane autorizate. Nu ştiu eu care este cauza exploziei. Asta rămâne să stabilească organele. Am predat la poliţie toate documentele. Este adevărat că astăzi s-a montat şi mâine a explodat. Noi ne considerăm nevinovaţi. Mai rămâne să stabilească organele de cercetare”, ne-a declarat ing. Lenuţa Matei.

Cât despre juristul firmei care ar fi fost poliţist, aşa cum ne-a declarat reclamanta Lenuţa Dragomir, lucrurile se confirmă. L-am găsit pe Gheorghe Brebenel chiar în curtea firmei. Acesta s-a apărat în faţa acuzaţiilor aduse de brăileancă, spunând că nu s-a amestecat deloc în ancheta poliţiei. “Nu ştiu în ce stadiu este dosarul, pentru că nu am vrut să ne amestecăm pentru a nu se considera că influenţăm ancheta. Da, este adevărat, am lucrat în poliţie, însă m-am pensionat în urmă cu 11 ani”, ne-a declarat Brebenel, juristul “Urban Serv” Brăila.

Reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei” au întrebat la IPJ Brăila despre stadiul dosarului privind explozia din cartierul Radu Negru, în luna noiembrie 2016. Ni s-a transmis că “în cauză se efectuează cercetări pentru stablirea cauzelor care au condus la producerea exploziei, urmând ca la finalizarea acestora să fie trimis la parchet cu propunere legală”.

Reamintim că un cititor ne-a trimis la redacţie o fotografie cu o ţeavă de gaz fisurată, imediat după publicarea articolului despre incendiul mistuitor din cartierul Radu Negru, din luna noiembrie 2016. Acesta susţinea, la acel moment, că explozia s-ar fi produs din cauza acelei fisuri, precizând că a fost de faţă atunci când specialiştii au venit la faţa locului şi au studiat instalaţia de gaz. “Motivul exploziei. A venit o echipă de doi oameni de la ISCIR Galaţi (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) şi au fotografiat toată coloana de la ţeava de gaze interioară şi exterioară şi au găsit o crăpătură în sudură. Sudura nu a fost făcută cum trebuie. Aveţi o poză făcută de mine cu crăpătura din ţeavă pe unde s-a răsuflat gazul, Această crăpătură a fost făcută pe partea de la perete. Vă rog, dacă puteţi să o ajutaţi pe această femeie, care a avut numai ghinioane la viaţa ei, mai ales că i-a mai căzut o dată casa, acum vreo 6 ani la o inundaţie. Să nu se muşamalizeze totul, să arunce vina de la unul la altul. Vinovatul trebuie să plătească”, ne-a scris brăileanul dornic să ajute, în luna noiembrie 2016.

 

«Urban Serv», o firmă cu probleme penale

În luna aprilie a anului 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată firma “Urban Serv” Brăila şi pe administratorul acesteia, Constantin Matei, pentru “infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”. Concret, este vorba despre dosarul ce vizează fraude cu fonduri europene, în care mai sunt acuzaţi, printre alţii, foşti directori ai Parcului Natural Balta Mică a Brăilei (PNBmB).

Procurorii DNA acuză că în cadrul proiectului “Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei”, la data de 6 iulie 2009, inculpaţii Moisei Radu Gheorghe – pe atunci director al PNBmB, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela şi Andrei Anca Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, au acceptat oferta SC “Urban Serv” Brăila, reprezentată de inculpatul Constantin Matei, deşi cunoşteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuţiei lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa similară anterioară. Contractul între administraţia parcului natural şi firma “Urban Serv” a fost încheiat în 19 septembrie 2009, şi prevedea realizarea unor canale de alimentare a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare şi construirea unor stăvilare.

“Deşi inculpatul Constantin Matei nu a depus la dosar un proiect tehnic, fapt ce a determinat ulterior, imposibilitatea verificării parametrilor tehnici ai lucrărilor efectuate de restabilire hidrologică a reţelei de lacuri din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei şi nici nu a efectuat lucrările la stăvilarul Năvodari, directorul Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei a avizat la plată către SC Urban Serv SRL Brăila facturi în valoare de 282.939,73 lei, reprezentând printre altele şi lucrări care nu erau prevăzute în proiectul ce a primit finanţare europeană nerambursabilă. De asemenea, cu aceeaşi ocazie au fost achitate lucrări care nu au putut fi verificate sub aspectul îndeplinirii unor parametri tehnici, toate aceste acţiuni conducând în final, la neatingerea scopului urmărit, respectiv reabilitarea hidrologică a reţelei de lacuri din Parcul Natural Insula Mică a Brăilei”, se precizează în rechizitoriul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro