Mergi la conţinutul principal

Explozie la prețurile pentru reabilitarea și anveloparea Pavilionului A al SJU

* consilierii județeni au aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare actualizarea prețurilor pentru proiectul care vizează reabilitare și anveloparea Pavilionului A al Spitalului Județean de Urgență Brăila * de la 38.611.006,91 lei cu TVA, cât era inițial, valoarea totală a proiectului a crescut în prezent la 50.440.886,16 lei cu TVA * președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a apreciat că se așteaptă și la alte creșteri ale costurilor pentru acest proiect

 

Indicatori tehnico-economici actualizați cu o valoare considerabil mai mare față de ceea ce se aprobase inițial în cazul proiectului pe fonduri europene privind reabilitarea și anveloparea Pavilionului A al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila. Consilierii județeni au aprobat, recent, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ Brăila ce a avut loc, vineri, 15 iulie, o actualizare pentru acest obiectiv economic, pornită de la creșterile prețurilor la materialele de construcții și la energie. Mai precis, aceștia au avut de dezbătut un proiect privind aprobarea devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici la faza proiect tehnic pentru acest obiectiv de la spital, precum și un altul de modificare a hotărârii CJ adoptate inițial în decembrie 2021, legată de același demers.

Dacă în primă fază indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect se ridicau la valoarea de 38.611.006,91 lei cu TVA din care construcția plus montajul însemnau 29.762.071,36 lei cu TVA, în prezent, costurile au explodat de-a dreptul. După cum aflăm din referatul de aprobare al proiectelor, în faza de implementare, proiectantul SC HENTZA BUSINESS SRL, a elaborat proiectul tehnic de execuție, pentru care a fost solicitat avizul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est- organism intermediar pentru Programul Operațional Regional (POR) Regiunea Sud-Est. În acest context, pe 12 iulie, ADR a transmis o adresă către CJ Brăila, prin care a informat la rândul său că în urma verificării documentației tehnice, faza proiect tehnic pentru acest obiectiv de investiții a fost considerată conformă, însă au apărut modificări ale valorii totale. Mai precis, acum investiția se ridică la 50.440.886,16 lei cu TVA (42.442.745,20 lei fără TVA), din care construcția plus montajul 35.187.920,75 lei cu TVA (29.569.681,30 lei fără TVA).

În acest context, consilierii au aprobat devizul general actualizat pentru reabilitare și anveloparea Pavilionului A (construcțiile C1, C2, C3) al Spitalului Județean de Urgență Brăila, Șoseaua Buzăului, nr. 2. De asemenea, indicatorii tehnico-economici actualizați. Precum și modificarea hotărârii CJ din decembrie 2021 prin care se dăduse undă verde pentru acest proiect, cu noile valori. De reținut că durata de realizare a investiției rămâne de 24 luni.

 

Chiriac se așteaptă și la alte creșteri de prețuri

În cadrul ședinței, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a dorit să facă un scurt comentariu pe acest subiect, precizând că se așteaptă și la alte majorări de prețuri. Totuși, social-democratul a dorit să puncteze că este important pentru CJ Brăila să reușească să încheie contractul cu un constructor până la iarnă.

”La valoarea de 8 milioane euro, ați văzut și dumneavoastră pe indicatori că s-a dus la 10 milioane euro. Și o să vedem la cât se mai duce. Important pentru noi în această fază este să scoatem la licitație cât mai repede. Să avem constructor până în iarnă. Și la anul să vedem unde marjăm. Pentru că mai sunt și alte investiții la Spitalul Județean. Eu vreau să nu mai fie câmp de bătălie politică această unitate, pentru că este a tuturor brăilenilor și trebuie să muncim cu toții pentru a avea servicii cât mai bune”, a afirmat Chiriac.

Din referatul proiectului privind modificarea hotărârii inițiale aprobată pentru acest obiectiv de către CJ Brăila, aflăm că din suma de 50.440.886,16 lei cu TVA, valoarea eligibilă este (ca și la fostul preț) de 15.255.605,55 lei. Contribuția proprie a județului la finanțarea acestui obiectiv este de 35.490.392,72 lei, cât și contribuția de 2,00% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 305.112,11 lei.

”Asigurarea resurselor financiare necesare finanțării creșterii identificate ca urmare a modificării valorii contractului de finanțare pe durata implementării proiectului (…) revine în întregime beneficiarului. Astfel, pentru implementarea proiectului în condiții optime, ținând cont și de prevederile contractului de finanțare, sumele necesare se vor asigura din bugetul Unității Administrativ-Teritoriale Județul Brăila, prin creșterea valorii neeligibile a proiectului”, se mai explică în referat.

Ambele proiecte au fost aprobate cu unanimitate de voturi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro