Presa iraniana a relatat ca o bomba a explodat simbata seara intr-o moschee aglomerata din orasul Shiraz, iar deflagratia a provocat si ranirea a 200 de persoane.
"Explozia de aseara de la Shiraz a fost consecinta unui accident si nu a amplasarii unei bombe", a declarat ministrul adjunct de interne Abbas Mohtaj, citat de agentia oficiala IRNA.
El nu a oferit alte detalii, dar postul de televiziune PressTV a afirmat ca explozia ar fi putut fi provocata de "explozibilii ramasi de la o expozitie de comemorare" a razboiului iraniano-irakian din 1980-1988.
"Pe baza evaluarii initiale, explozia de simbata seara (...) nu a fost un act intentionat sau un sabotaj", a afirmat comandantul fortelor de securitate din provincia Fars, Ali Moayedi, citat de agentia semioficiala Fars. "Cauza incidentului a fost probabil lipsa de securitate dupa un tirg de aparare care a avut loc acolo acum ceva vreme. Exista posibilitatea ca munitia ramasa la fata locului sa fi fost factorul din spatele exploziei", a spus Maoyedi.
Purtatorul de cuvint al Ministerului iranian de Externe, Mohammad Ali Hosseini, a declarat ca ancheta este in desfasurare si nu se poate antepronunta asupra rezultatelor acesteia.
Televiziunea de stat l-a citat pe guvernatorul provinciei Fars, care a afirmat ca numarul victimelor a ajuns la 12, dupa ce presa iraniana avertizase ca bilantul initial de opt victime risca sa creasca, deoarece unii dintre raniti se afla in stare critica.
Explozia a avut loc in sectiunea pentru barbati a moscheii Shohada din Shiraz, in timpul unui discurs sustinut de un cleric. Un oficial din fortele de ordine declarase simbata, pentru agentia Fars, ca in cladire a fost amplasat un dispozitiv artizanal.
Populatia din Shiraz - oras cu peste un milion de locuitori si destinatie turistica populara - a fost solicitata sa doneze singe pentru raniti, iar toate asistentele medicale din oras au fost convocate la locurile de munca.
O femeie in virsta de 20 de ani, ranita in urma exploziei, a declarat ca in moschee se aflau aproximativ 800 de persoane simbata seara. "Dupa ce am auzit explozia, totul s-a umplut de fum", a spus ea.
Masurile de securitate sint in general severe in Iran, stat musulman siit, iar numarul atacurilor a fost redus in ultimii ani. Totusi, mai multe persoane au fost ucise in 2005 si 2006 in urma unor explozii produse intr-o provincie din sud-vestul tarii, cu o importanta populatie araba sunnita.
Teheranul a acuzat in trecut Marea Britanie si Statele Unite ca incearca sa destabilizeze regimul Republicii Islamice prin sustinerea rebelilor din minoritatile etnice care opereaza in zonele de granita.