Mergi la conţinutul principal
Aproape 2 ani de la incendiul din Radu Negru și niciun vinovat

Explozie întârziată

* dosarul despre explozia din noiembrie 2016 din cartierul Radu Negru este încă în lucru, iar în ianuarie abia a fost gata expertiza * acum, s-a cerut o contraexpertiză * Lenuța Dragomir, proprietara casei mistuite de incendiul de proporții, este revoltată de faptul că nimeni nu a anunțat-o în timp real ce se întâmplă cu ancheta și susține că a aflat întâmplător că rezultatele expertizei achitate de ea au sosit la Brăila, numai că polițistul care se ocupă de caz a cerut o contraexpertiză * femeia locuiește în continuare cu chirie și muncește pentru a se putea întreține, deși picioarele nu le simte în totalitate, așa cum ne-a povestit recent

 

 

Ancheta pentru identificarea cauzelor care au dus la explozia din cartierul Radu Negru, din noiembrie 2016, când o casă a fost distrusă complet, iar proprietara a ajuns în spital, pare că bate pasul pe loc. Au trecut aproape 2 ani de la incendiul de proporții care a mistuit munca de-o viață a Lenuței Dragomir și nimeni nu oferă răspuns la întrebarea esențială: “Cine se face vinovat pentru explozie?”. Dosarul deschis la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila încă este în lucru, așa cum ne-au transmis reprezentanții instituției. Asta în timp ce femeia se chinuie să muncească pentru a-și putea plăti chiria pentru apartamentul în care s-a mutat de când a rămas fără casă. Spunem că se chinuie să muncească, pentru că ea a fost rănită grav în urma incidentului, a fost spitalizată două luni și nici acum nu și-a revenit complet. La un moment dat, a intrat în șomaj, însă pentru că nu se ajungea cu banii, s-a reangajat. Lenuța Dragomir își susține ideea că ancheta stagnează în mod voit, întrucât juristul de la “Urban Serv”, firma care i-a montat centrala termică și instalația de gaze chiar cu o seară înaintea exploziei, este un fost polițist care ar încerca să influențeze rezultatele cercetărilor. În plus, nici polițistul care se ocupă de dosar nu s-ar stresa prea mult pentru finalizarea cercetărilor, a mai adăugat femeia. Singura noutate în acest caz este că, în luna ianuarie, au fost gata rezultatele expertizei, numai că agentul care are în lucru dosarul a cerut o contraexpertiză, iar lucrurile par a fi de durată. “Domnul polițist își bate joc! Am făcut o expertiză plătită de mine, m-a costat 2.000 lei. Expertiza a fost cerută la scurt timp după explozie, însă rezultatele au fost gata abia în ianuarie 2018. Am aflat pe 10-11 ianuarie, când polițistul care se ocupă de dosar a venit la mine acasă pentru a-mi aduce butelia luată pentru anchetă. Atunci mi-a zis că a trimis expertiza înapoi pentru lămuriri. Cum să facă așa ceva? Nu trebuia să știu și eu? M-a anunțat după ce a făcut toate demersurile. Tot eu plătesc și cea de-a doua expertiză??? Din ce-am înțeles, ei vor să dea vina pe centrala mea, numai că din ce m-am interesat și eu, centrala nu explodează niciodată. Mai ales că în cazul meu, centrala a rămas intactă, la fel ca peretele pe care era montată. Sigur a explodat o țeavă care era fisurată! Centrala nu avea niciun robinet. Cei de la «Urban Serv» nu au luat niciodată legătura cu mine. Eu stau tot cu chirie, încă nu-mi simt complet picioarele, am stat 5-6 luni în șomaj, apoi m-am reangajat, pentru că nu mă ajungeam cu banii”, ne-a declarat Lenuța Dragomir.

 

Dosar în lucru, de aproape 2 ani

 

Am întrebat și la Poliție ce se întâmplă cu dosarul exploziei, iar reprezentanții instituției ne-au transmis că este încă un lucru. S-a cerut o contraexpertiză, pentru a fi siguri că ancheta va identifica exact cauza care a dus la nenorocirea din cartierul Radu Negru, în noiembrie 2016.

Reamintim că o casă a fost aruncată în aer, în urmă cu aproape doi ani, în municipiu. Cu o seară înaintea exploziei, angajații firmei “Urban Serv” Brăila i-au montat Lenuței Dragomir o centrală termică și instalația de gaze, în casa construită relativ recent pe strada Castanului, nr 51bis, din banii agonisiți de o viață. “Pe data de 3 noiembrie 2016, mi s-a pus ceasul de gaze la poartă, eu am fost la muncă, iar seara când am ajuns acasă, nu am umblat (la gaze -n.r.) pentru că nu am avut nevoie. Dimineața, când m-am trezit, am vrut să fac cafeaua. Doar am apucat să rotesc butonul de la aragaz, a ieșit un suflu puternic care a dărâmat tot”, ne-a povestit femeia, în vara lui 2017. Aceasta a ajuns la spital, unde a stat internată timp de 2 luni. “Pompierii mi-au spus atunci că de vină ar fi fost o scurgere de gaze pe undeva, nu mi-au spus unde, în schimb s-a găsit o țeavă fisurată, care a mai fost dată la ziarul «Obiectiv»”, a adăugat sursa citată, în acea perioadă. Ceea ce a afirmat Lenuța Dragomir se confirmă, căci imediat după publicarea primului articol despre incendiul mistuitor, la redacție am primit o fotografie din partea unui cititor cu o țeavă de gaz fisurată. Cititorul a mai precizat că a fost de față atunci când specialiștii au venit la fața locului și au studiat instalația de gaz. “Motivul exploziei. A venit o echipă de doi oameni de la ISCIR Galați (Inspecția de stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) și au fotografiat toată coloana de la țeava de gaze interioară și exterioară și au găsit o crăpătură în sudură. Sudura nu a fost făcută cum trebuie. Aveți o poză făcută de mine cu crăpătura din țeavă pe unde s-a răsuflat gazul. Această crăpătură a fost făcută pe partea de la perete. Vă rog, dacă puteți să o ajutați pe această femeie, care a avut numai ghinioane la viața ei, mai ales că i-a mai căzut o dată casa, acum vreo 6 ani la o inundație. Să nu se mușamalizeze totul, să arunce vina de la unul la altul. Vinovatul trebuie să plătească, ne-a scris brăileanul dornic să ajute, în luna noiembrie 2016, și parcă presimțind că ancheta va bate pasul pe loc.

Pe de altă parte, reprezentanții firmei “Urban Serv”, cea care s-a ocupat de instalarea centralei termice și a instalației de gaze chiar cu câteva ore înainte de explozie, se consideră nevinovați. Cât despre juristul firmei, care ar fi fost polițist, așa cum ne-a declarat reclamanta Lenuța Dragomir, lucrurile se confirmă. Gheorghe Brebenel a lucrat în poliție, însă s-a pensionat în urmă cu 12 ani, așa cum a recunoscut chiar el. Acesta afirmă că nu s-a amestecat cu nimic în ancheta foștilor colegi de uniformă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro