• anul trecut, Formațiunea de Protecție Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila a intervenit în 21 de situații pentru eliminarea pericolului reprezentat de muniția rămasă neexplodată în 14 localități din județul Brăila • specialiștii pirotehniști au ridicat și depozitat în vederea distrugerii 65 de elemente de muniție, iar alte 17 elemente de muniție au fost distruse în condiții de maximă siguranță • un pistol de calibru 36 mm și o grenadă artizanală din plastic, încărcată cu bile de plumb, fără explozibil, au fost ridicate și preluate de Serviciul Arme și Muniții din cadrul IPJ Brăila
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila a raportat, pentru anul 2024, o activitate intensă a Formațiunii de Protecție Civilă, care a intervenit în multiple misiuni de asanare a muniției neexplodate, intervenții pirotehnice și operațiuni de salvare, contribuind la siguranța comunității.
Per total, în 2024, specialiștii pirotehniști au desfășurat 21 de operațiuni de asanare a teritoriului de muniție neexplodată în localitățile Brăila, Chiscani, Măxineni, Latinu, Corbu Vechi, Movila Miresii, Baldovinești, Gropeni, Șuțești, Viziru, Muchea, Zăvoaia, Lacu Sărat și Cazasu. De asemenea, echipa a fost solicitată pentru trei misiuni de cercetare și monitorizare a zonelor suspecte de contaminare cu substanțe chimice toxice industriale sau agenți CBRN (chimic, bacteriologic, nuclear - n.n.).
În cadrul intervențiilor pirotehnice, au fost identificate și ridicate un pistol de calibru 36 mm și o grenadă artizanală din plastic, încărcată cu bile de plumb, fără explozibil. Acestea au fost preluate de Serviciul Arme și Muniții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Totodată, echipa a intervenit pentru ridicarea și depozitarea în vederea distrugerii a unui număr considerabil de elemente de muniție: 13 proiectile explozive de diferite calibre, 17 bombe de aruncător cal. 60 mm, o bombă de artilerie calibru 82 mm, 15 focoase pentru bombe de aruncător și 19 cartușe de infanterie cal. 7,62 mm.
În Poligonul de specialitate au fost distruse 17 elemente de muniție în condiții de siguranță.
Misiunile scafandrilor
Echipa de scafandri a Formațiunii de Protecție Civilă a avut un rol esențial în intervențiile acvatice. Aceasta a participat la evenimente publice (Bobotează și Ziua Marinei), misiuni de degajare (un autoturism căzut în fluviul Dunărea), căutare-salvare și recuperare persoane înecate în localitățile Țepeș Vodă, Măxineni, Bărăganu, Tichilești (3 misiuni), Tudor Vladimirescu, Mărașu și Dudești, misiuni în cooperare cu Poliția de Frontieră și Poliția Transporturi, pentru salvarea a două persoane din Dunăre, în zona Gropeni și șase intervenții de sprijin în județele Galați și Tulcea, pentru căutarea unor persoane posibil înecate.
Activitatea Formațiunii de Protecție Civilă a demonstrat, încă o dată, importanța și eficiența acestor echipe în asigurarea siguranței comunității. Misiunile complexe, desfășurate în condiții dificile, evidențiază profesionalismul și pregătirea exemplară a specialiștilor implicați.