Experimentul Bac-ul de iarnă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Provocare pentru elevii de a XII-a: examen și ore în aceeași zi

Experimentul Bac-ul de iarnă

• elevii de clasa a XII-a vor susține probele de competențe ale examenului de Bacalaureat 2025 între 27 ianuarie și 7 februarie, în timpul anului școlar • modificarea calendarului examenului de bacalaureat, decisă pentru a evita canicula din vară, le impune elevilor o presiune suplimentară, aceștia trebuind să gestioneze atât activitatea școlară zilnică, cât și pregătirea pentru examen • probele de competențe (limba română, limbi străine și competențe digitale) sunt programate în general după finalizarea orelor de curs, însă unele, precum proba scrisă la limba străină, vor avea loc dimineața • probele scrise vor avea loc între 10 și 16 iunie, într-un format ajustat, care include pauze între examenele importante

 

Pentru elevii de clasa a XII-a, anul 2025 începe cu o provocare majoră, susținerea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, chiar în timpul anului școlar. Decizia de a programa aceste evaluări în mijlocul semestrului a fost luată de fostul ministru al Educației, Ligia Deca, pentru a evita canicula specifică lunilor de vară.

Deși această schimbare are scopul de a oferi condiții mai bune pentru desfășurarea examenului, organizarea probelor în mijlocul anului școlar ridică provocări semnificative atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Un aspect esențial este că elevii vor fi nevoiți să îmbine prezența la orele obișnuite cu susținerea probelor de competențe. Programarea examenelor după-amiaza sau în prima parte a zilei le impune elevilor să jongleze între programul de cursuri și susținerea probelor esențiale pentru promovarea Bacalaureatului. Este a doua oară în istoria recentă când aceste probe se desfășoară în timpul iernii, după un precedent similar în 2008.

Conform Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, directorii unităților de învățământ care organizează examenele au luat măsuri pentru ca desfășurarea probelor să nu afecteze activitatea zilnică a celorlalte clase. Cu toate acestea, profesorii avertizează că organizarea acestor examene în mijlocul anului școlar poate genera perturbări.

 

Calendarul probelor de competențe

Evaluarea competențelor este împărțită în trei etape:

- Proba A (27-29 ianuarie): Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, la care sunt înscriși 1.565 de elevi. Probele se desfășoară după finalizarea cursurilor zilnice, începând cu ora 13:00.

- Proba C (3-5 februarie): Evaluarea competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională. Pentru Proba scrisă sunt alocate două ore și va avea loc pe 3 februarie, începând cu  ora 8:30, iar probele orale se vor susține între 4 și 5 februarie, de la ora 13:00. La această probă vor participa 1.364 de elevi.

- Proba D (6-7 februarie): Evaluarea competențelor digitale, programată în fiecare zi începând cu ora 13:00, cu un total de 1.417 elevi înscriși.

Toate probele vor fi susținute în cele 21 de centre de examen organizate la nivelul județului Brăila, fiecare elev participând la examen în cadrul liceului la care este înscris.
 

Ore și examene în aceeași zi

Elevii de clasa a XII-a trebuie să participe la cursurile obișnuite și, în aceeași zi, să susțină probele de competențe, aflându-se în postura de a combina pregătirea pentru competențe cu participarea la orele obișnuite, ceea ce poate fi solicitant. De exemplu, în cazul Probei A, care are loc între 27 și 29 ianuarie, elevii vor participa la orele de dimineață, iar după-amiaza, de la ora 13:00, vor intra la examen. În mod similar, la Proba C, proba scrisă este programată pe 3 februarie de la ora 8:30, urmând ca probele orale să se desfășoare pe 4 și 5 februarie după finalizarea cursurilor. Programul este foarte solicitant. Practic, elevii trebuie să fie activi toată ziua, atât la orele de curs, cât și la examene. Este dificil să mențină același nivel de concentrare”,  explică un profesor de liceu.

 

Impactul asupra școlilor

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a transmis că directorii unităților de învățământ au luat măsuri pentru a adapta programul școlilor astfel încât să minimizeze impactul asupra celorlalte clase. Probele de competențe sunt organizate după finalizarea cursurilor claselor terminale, iar restul programului școlar se desfășoară normal. S-au făcut eforturi pentru a asigura bunul mers al activității”, au transmis reprezentanții ISJ Brăila.

Cu toate acestea, profesorii recunosc că situația este dificilă, mai ales pentru liceele cu un număr mare de clase terminale. Organizarea probelor de competențe în timpul anului școlar necesită o mobilizare extraordinară din partea școlilor. Elevii din celelalte clase nu sunt direct afectați, dar resursele și spațiile trebuie gestionate cu mare atenție”, a declarat directorul unuia din centrele de examinare din Brăila.

 

Avantajele și provocările noului calendar

Reorganizarea calendarului Bacalaureatului, care include și mutarea probelor scrise mai devreme, între 10 și 16 iunie 2025, urmărește să evite perioadele de caniculă și să ofere condiții mai bune elevilor. De asemenea, între probele scrise obligatorii (Limba română, Matematică/Istorie) și proba la alegere a fost introdusă o zi liberă, iar proba la Limba maternă a fost programată pentru luni, 16 iunie, pentru a oferi elevilor o pauză după weekend.

Cu toate acestea, profesorii și elevii subliniază dificultățile noului calendar. Este greu să îmbini orele de curs cu examenele, mai ales că elevii de clasa a XII-a resimt deja presiunea pregătirii pentru probele scrise. Înțelegem motivele modificării calendarului, dar organizarea din timpul anului școlar rămâne o provocare”, a spus un cadru didactic.

Directorii unităților de învățământ recunosc dificultățile de organizare a examenelor simultan cu desfășurarea orelor.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a transmis că directorii unităților de învățământ au făcut eforturi pentru ca programul școlar să fie reorganizat astfel încât să nu afecteze celelalte clase. Probele sunt programate în afara orelor obișnuite ale claselor terminale, pentru a reduce la minimum impactul asupra cursurilor”, ne transmit reprezentanții ISJ Brăila.

Totuși, profesorii atrag atenția că organizarea probelor în timpul anului școlar poate duce la oboseală și suprasolicitare pentru elevi, mai ales că aceștia trebuie să se pregătească și pentru examenele scrise, care vor avea loc în perioada 10-16 iunie 2025.

”Nu este ușor să organizezi astfel de examene în timpul anului școlar, dar am luat toate măsurile pentru a asigura desfășurarea fără probleme a probelor”, a declarat un director de liceu.

În ciuda acestor provocări, autoritățile și școlile asigură că toate măsurile necesare au fost luate pentru desfășurarea probelor de competențe în condiții optime. Rămâne de văzut cum vor face față elevii acestei perioade intense și cum vor influența aceste schimbări rezultatele finale ale Bacalaureatului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro