Mergi la conţinutul principal

Exercițiu militar fără precedent în Marea Neagră, în ciuda protestelor Rusiei. România participă cu 300 de marinari

* Ucraina și SUA au început luni un amplu exercițiu militar implicând 30 de țări în Marea Neagră și în sudul Ucrainei, în ciuda apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre * Moscova a declarat că va reacționa dacă va fi necesar pentru a-și proteja securitatea națională. România participă la exercițiu cu două nave, un elicopter și 300 de marinari militari

 

Exercițiul Sea Breeze 2021 începe în contextul creșterii tensiunilor între NATO și Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras tiruri de avertisment și a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l îndepărta din apele Mării Negre în largul Crimeii. Marea Britanie a respins versiunea incidentului prezentată de Moscova.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și pretinde că este teritoriu rusesc, dar peninsula este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington a cerut săptămâna trecută anularea exercițiilor Sea Breeze, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va reacționa dacă va fi necesar pentru a proteja securitatea națională a Rusiei, potrivit Agerpres, care preia Reuters.

Exercițiu militar de amploare în Marea Neagră

Sea Breeze 2021, cel mai mare exercițiu de acest fel de până acum, la care participă peste 30 de țări, este programat să dureze două săptămâni, implicând aproximativ 5.000 de militari NATO și ai țărilor aliate, precum și circa 30 de nave și 40 de avioane. Vor participa de asemenea distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross și trupe de infanterie marină americane.

Ucraina afirmă că obiectivul principal este de a câștiga experiență în acțiuni comune în cadrul unor operațiuni multinaționale de menținere a păcii și de securitate.

Relațiile între Kiev și Moscova s-au deteriorat semnificativ după anexarea Crimeii de către Rusia, care acordă sprijin rebelilor separatiști în estul Ucrainei.

Tensiunile au escaladat după ce Rusia a comasat în primăvară efective importante de trupe și tehnică militară la frontiera cu Ucraina, dintre care o parte au rămas pe loc, deși la 22 aprilie Moscova anunțase retragerea lor.

 

România participă la Sea Breeze 21

România participă cu 300 de marinari, două nave și un elicopter la exercițiul din Marea Neagră, care începe luni și va dura până pe 10 iulie.

Potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române, Corveta "Contraamiral Horia Maccelariu" (265) a plecat sâmbătă din portul militar Mangalia și a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, 27 iunie, alături de alte nave militare străine care participă la "Sea Breeze 21".

Cea de-a doua navă militară care va reprezenta Forțele Navale Române la exercițiul din Ucraina este fregata "Regina Maria" (222), cu un elicopter IAR 330 "Puma Naval" ambarcat la bord. Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanța, va executa o serie de exerciții în comun cu fregata neerlandeză HNLMS "Evertsen", după care se va integra în gruparea navală permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 care operează în Marea Neagră și va participa la Exercițiul "Sea Breeze 21" din Ucraina.

Pe timpul desfășurării exercițiului, doi elevi militari de la Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu" vor fi ambarcați, în perioada 29 iunie - 7 iulie, la bordul unui distrugător al Forțelor Navale ale SUA în Europa care participă la "Sea Breeze 21", unde vor efectua un stagiu de pregătire practică, coordonat de marinarii americani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro