Executorul Motoc a ruinat un om şi a dispărut | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Executorul Motoc a ruinat un om şi a dispărut

• un brăilean a ajuns pe marginea prăpastiei, fiind obligat să plătească în jur de un miliard de lei vechi pentru un împrumut banal de aproximativ 24.000 lei •după ce a luat banii necesari pentru efectuarea unor lucrări de amenajare a locuinţei, brăileanul nu a mai putut plăti şi a căzut în “capcana” unui executor judecătoresc • în octombrie 2012, sumele pe care împrumutatul Croitoru Tatian Costinel le avea de dat erau de aproximativ 18.000 lei şi 5.700 lei, numai că, între timp totul s-a schimbat • din 2012 şi până în 2018, omul a ajuns să fie executat silit cu în jur de 1 miliard de lei vechi, asta pentru că executorul la care a fost repartizat, Petrică Motoc, a tot actualizat creanţa, deşi în cererile de executare, banca cerea sumele împrumutate fără dobânzi • acum, executorul Motoc, suspendat în prezent din funcţie de Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, nu mai e de găsit, pe biroul său din Însurăţei fiind pus lacătul

 

Popriri pe salariu pentru acoperirea unei sume de peste 1 miliard lei vechi, pentru un banal împrumut la bancă de aproximativ 24.000 lei. Asta a păţit Tatian Costinel Croitoru, din Însurăţei, care a ajuns să nu mai poată dormi nopţile şi să nu îşi mai poată întreţine familia (el având doi copii), după ce, în mod nejustificat, a fost pus la plata unor sume exorbitante de către un executor judecătoresc. Bărbatul a ajuns în această situaţie după ce a luat de la bancă un împrumut de 18.500 lei, având concomitent şi un card de credit cu valoarea de 5.700 lei. Pe fondul crizei financiare, brăileanul nu a mai putut plăti la timp ratele, astfel că s-a ajuns la executarea silită a acestuia, dosarele de executare (aferente lui 2010) fiind administrate de executorul judecătoresc Petrică Motoc, cu birou în Însurăţei. Din nefericire, executorul a efectuat actele de executare după bunul plac, actualizând în 2012 soldul, fără a avea vreo cerere a creditorului în acest sens, şi utilizând formule de calcul străine de contractul încheiat între împrumutat şi instituţia de credit.

Interesant este faptul că deşi Croitoru a achitat cu regularitate importante sume de bani executorului din 2010 până în 2012, Motoc nu a virat sumele încasate către instituţia de credit decât începând cu anul 2012. Mai important, datoria împrumutatului, în mod surprinzător, nu părea să scadă nicicum.

Ceea ce este şi mai grav este faptul că deşi banca, după viramentele efectuate între 2012 şi 2016, a solicitat închiderea dosarelor de executare şi ridicarea tuturor popririlor, executorul a înţeles să continue executarea şi să încaseze bani până în anul 2018.

 

Cum a ajuns executorul să îi golească buzunarele împrumutatului Croitoru

 

Pentru a putea face lumină în acest caz, redactorii noştri au discutat atât cu avocatul care îl reprezintă, cât şi cu reclamantul Tatian Costinel Croitoru, brăileanul care s-a trezit obligat să dea bani cu nemiluita. Ni s-au pus la dispoziţie şi acte din care reies faptele comise de executorul Motoc Petrică, care, între timp a fost şi suspendat din funcţia de executor, ca urmare a neplăţii contribuţiilor băneşti profesionale, timp de 3 luni de la scadenţa acestora, fiind vorba şi despre amenzi dispuse ca sancţiune disciplinară, după cum ne-au comunicat reprezentanţii Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Avocatul lui Croitoru ne-a făcut o prezentare a situaţiei dosarelor acestuia. Din păcate, împrumutatul şi executatul Croitoru a ajuns destul de târziu la avocat pentru demararea acţiunilor în instanţă, pentru că şi aici este nevoie de bani, iar el nu dispunea de sumele necesare întrucât, ca urmare a popririlor, salariul i-a fost înjumătăţit.

În prezentarea situaţiei de fapt, după cum ne-a explicat avocatul Oana Radu, brăileanul Croitoru Tatian a făcut 2 împrumuturi, unul în 2008, altul în 2009, unul pentru un card de credit - TBI Credit şi celălalt împrumut în valoare de 18.500 lei. Ulterior, Croitoru  nu a mai putut plăti ratele, iar creditele au fost declarate scadente, creditorul (banca) apelând la serviciile Biroului Executorului Judecătoresc Motoc Petrică pentru efectuarea executării silite.

 

Pentru primul dosar de executare nr. 48/2009(card) s-a pus în executare suma de 5.712,62 lei, iar pentru cel de-al doilea dosar de executare nr. 67/2010, suma solicitată a fi executată silit fiind de 18.515,91 lei.

 

 “Pentru fiecare s-a încheiat un acord de plată, persoana luându-şi obligaţia de a achita o sumă de bani lunar. Banca nu a ştiut de acest acord, acesta fiind încheiat prin voinţa exclusivă a executorului. Între momentul 2009 (primul dosar executat) şi 2012 (pentru ambele dosare) Croitoru Tatian a achitat lunar sumele de bani agreate către executor, acestea fiind notate pe coperta unei agende, iar pentru unele nici nu s-a emis chitanţă. În 2012, instituţia de credit, pentru că nu primise nicio sumă de bani, transmite executorului o cerere de stăruinţă în executare şi solicită doar «continuarea executării», pentru sumele pentru care se pornise iniţial executarea, fără a solicita şi actualizarea creanţei. Executorul, în ambele dosare, cu luarea în considerare a cererilor de stăruinţă, întocmeşte 2 procese verbale de actualizare creanţă.

Deşi în cererile de executare se cer sumele împrumutate fără dobânzi si alte penalitati, executorul înţelege să actualizeze de la sine putere soldul. Astfel, prin procesele verbale din 8.06.2012, creanţa de 5.712 lei devine astfel 39.388,66 lei, iar creanţa de 18.000 lei devine 71.101 lei, prin aplicarea de dobânzi şi penalităţi, deşi banca nu solicitase acest lucru.

De menţionat este că algoritmul de calcul utilizat de executor nu îşi găseşte corespondent în contractele semnate între dl. Croitoru şi instituţia de credit, acesta folosind indicatori străini de contract şi greu digerabili, matematic vorbind.”

 

Suma totală rezultată din pixul executorului - un miliard lei vechi

 

În acest context, începând cu iunie 2012 i se pune poprire pe salariu împrumutatului Croitoru Tatian Costinel.

“În anul 2014, când dl. Croitoru a făcut contestaţie la executare cu privire la toate sumele impuse, instituţia de credit, prin întâmpinare, a arătat clar şi ferm că niciodată nu a solicitat actualizarea soldului şi că executorul a procedat din proprie iniţiativă la această actualizare a sumelor.

La data de 4 septembrie 2014 se înregistrau următoarele debite: pentru dosarul nr.48/2009 (card) - restanţă de 1.380,63 lei, iar pentru al doilea dosar, 67/2010, restanţă de 14.183,91 lei.”, precizează avocatul.

În anul 2018, pe ambele dosare, ca urmare a popririi dispuse din 2012 până în 2018, se încasează  pe fiecare dosar suma de 18.488,84 lei, în total 36.977,68 lei, în mod evident mai mare decât solicitase creditorul, respectiv 24.228.53 (din însumarea sumelor iniţiale).

 

“Din sumele totale încasate de executor s-au virat către creditor doar sumele pentru care acesta făcuse cerere de executare silită, respectiv 5.712,62 lei şi 18.515,91 lei, totalizând 24.228,53 lei. Diferenţa dintre sumele încasate de executor şi cele virate instituţiei de credit în baza dosarelor de executare rămâne un mister, aceste sume nefiind virate nici până la data prezentei nici instituţiei de credit şi nici returnate domnului Croitoru”, dupa cum precizează avocatul.

 

În 2016, instituţia de credit a solicitat executorului judecătoresc închiderea dosarului 48/2009 (card), întrucât încasase contravaloarea acestuia. Potrivit avocatului, nu s-a întâmplat nimic ulterior acestei cereri, poprirea mergând în continuare. “Am pornit cu o sesizare către Camera Executorilor şi plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Camera executorilor, în primă fază a respins orice solicitare, însă după mai multe sesizări a înţeles că este o problemă. I s-a cerut executorului să pună toate dosarele la dispoziţie, inclusiv ordine de plată, însă acesta nu s-a conformat şi nici nu s-a prezentat la Cameră. Ulterior a fost suspendat din profesie”, a mai explicat avocatul.

 

Plângere penală pentru fals şi uz de fals

 

Avocatul care îl reprezintă pe Croitoru Tatian Costinel ne-a spus că, în anul 2018, a primit din partea executorului un proces verbal datat din anul 2016, fiind vorba despre un fals grosolan. Actul a fost transmis la 14.03.2018, însă procesul verbal era din 20.10.2016, deşi poprirea a subzistat din 2016 până în 2018.

Ulterior, el a ridicat o poprire şi a continuat-o pe cealaltă. “Împotriva procesului verbal am făcut plângere penală pentru fals şi uz de fals, în 2018. Soluţia a fost de clasare pentru fals intelectual şi abuz în serviciu. Am formulat plângere împotriva soluţiei şi s-a dispus redeschiderea urmăririi penale de către procurorul ierarhic superior. S-a redeschis urmărirea penală, însă până la acest moment nu am primit încă nicio citaţie. Cei de la Camera Executorilor Judecatoresti trebuie să îl audieze pe executor, însă am înţeles că nu poate fi găsit. “, a mai spus avocata.

 

Debitorul, bombardat cu somaţii

 

După cum ne-a declarat Tatian Costinel Croitoru, somaţiile care tot îi veneau acasă i-au dat viaţa peste cap: “Tot primeam somaţii, de la locul de muncă am fost anunţat că mi s-a pus poprire pe salariu, îmi scăzuse la jumătate. Am avut poprire din octombrie 2012 până în martie 2018, aproximativ 8 - 10 milioane pe lună mi se opreau. Am doi copii, o fată de 18 ani şi băiatul de 14 ani, trebuia să mă ocup de educaţia lor, aveam nevoie de bani. Soţia mea şi-a luat un al doilea loc de muncă, de nevoie, pentru o perioadă. Ea s-a şi îmbolnăvit. Ne descurcam din ce în ce mai greu. Plus că eram stresaţi de această situaţie. Mi-am luat inima în dinţi şi am venit la avocat, a fost târziu, dar până acum nu am avut posibilitatea pentru că nu aveam bani. Abia în 2018 s-a sistat poprirea. Sper să reuşesc să îmi recuperez banii, dar nu ştiu. Executorul este de negăsit, nu am reuşit să mai iau legătura cu el, nu răspunde la telefon. Şi cu analiza dosarelor sunt cheltuieli, numai taxele de timbru au fost în jur de 10 milioane pentru fiecare dosar. “

Într-o somaţie transmisă de Biroul Executorului Judecătoresc Individual “Motoc Petrică”, în iunie 2012, i se comunica debitorului Croitoru ca, în termen de 48 de ore de la primirea actului, să-şi îndeplinească benevol obligaţiile stabilite în titlurile executorii anexate, ce constau în plata sumei de 75.775,39 lei. “în cazul nerespectării celor solicitate, împreună cu creditorul şi organele în drept de a participa, vom proceda la identificarea, sechestrarea, ridicarea şi valorificarea bunurilor mobile şi imobile proprietatea dumneavoastră, iar cheltuielile de executare silită vor fi suportate în întregime de dvs.”, se arată în somaţie.

În ceea ce îl priveşte pe executorul Petrică Motoc, de la Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, la data de 25 martie 2019, ni s-a comunicat că este suspendat din funcţia de executor judecătoresc în raza de competenţă a Judecătoriei Brăila, până la achitarea amenzilor dispuse ca sancţiune disciplinară, şi, respectiv, până la achitarea contribuţiilor băneşti profesionale restante, urmând ca după încetarea cauzelor de supraveghere mai sus arătate, să fie suspendat din exerciţiul funcţiei, pe o durată de o lună, ca sancţiune disciplinară.

La momentul suspendării, Petrică Motoc avea o vechime în funcţia de executor judecătoresc de 16 ani şi 10 luni. Nu avem cunoştinţă dacă după suspendare, dl. Motoc Petrică şi-a mai desfăşurat activitatea ca executor judecătoresc, întrucât acesta nu a mai răspuns solicitărilor Camerei”.

Referitor la existenţa unor eventuale acuzaţii la adresa executorului, ni s-a transmis că în acest caz Camera Executorilor nu este în măsură să comunice astfel de date.

“Abordarea domnului executor este una neprofesionistă, sens în care sperăm ca organele sesizate să dispună măsuri urgente în privinţa acestuia”, a mai precizat Oana Florentina Radu, avocat în cadrul Societăţii civile de avocaţi DERMENGIU, POPOACA si OLTEAN, specializată  în procese privind clauzele abuzive în contractele de credit şi protecţia consumatorilor.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să ia un punct de vedere cu privire la acuzaţiile aduse, chiar de la executorul Motoc,  pe care l-au contactat telefonic în repetate rânduri, însă acesta nu a răspuns. Oricum, la sediul din Însurăţei este închis şi mai multe plicuri sunt lăsate în uşă, dovadă că executorul nu prea a mai trecut pe acolo.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro