Mergi la conţinutul principal

Exces de zel sau ghinion: un câine cu stăpân a murit după ce a fost capturat de hingheri

• un incident neplăcut s-a întâmplat, joi, la nivelul celor care se ocupă de capturarea câinilor din oraş din cadrul SUPAGL • stupefiată, brăileanca Georgiana Habara ne-a sesizat faptul că unul dintre câinii săi a murit în maşina de capturare, în drum spre adăpostul Unirea al Primăriei, deşi a încercat să convingă hingherii să îi elibereze animalul capturat pe strada unde locuieşte, deoarece avea acte şi era microcipat • femeia a sesizat Poliţia care a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de ucidere cu intenţie a animalelor, fără drept • directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu, a afirmat că aşteaptă să vadă ce spune ancheta Poliţiei despre contextul decesului animalului şi, dacă va fi cazul, se vor aplica sancţiuni

 

Incident suspect la nivelul serviciului Primăriei de capturare a câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului. O căţeluşă de rasă comună, dar cu stăpân, a murit joi dimineaţă în maşina hingherilor, la câteva minute după ce a fost capturat de pe domeniul public. Incidentul s-a petrecut joi dimineaţă, pe strada Moş Ion Roată, în cartierul Apollo, şi ne-a fost semnalat chiar de proprietara câinelui, Georgiana Habara. Revoltată, femeia a povestit că i se pare inadmisibil modul în care echipajul care i-a capturat câinele a acţionat şi susţine că animalul i-a fost omorât cu intenţie. Pe scurt, aceasta ne-a declarat că îşi plimba câinele în apropierea casei, însă l-a lăsat nesupravegheat aproximativ 3 minute, timp în care a intrat în casă pentru a rezolva o problemă urgentă. Speriată de faptul că patrupedul începuse să schelălăie, brăileanca susţine că a ieşit imediat afară să vadă ce s-a întâmplat şi a descoperit că un echipaj îl capturase. Deşi ar fi încercat să dialogheze cu ei, să prezinte documentele câinelui, aceştia nu i-ar fi permis nici măcar să vadă animalul, ba chiar ar fi bruscat-o, a mai adăugat femeia, precum şi faptul că apoi au pornit cu animalul către adăpostul municipalităţii de la Unirea. După ce a reclamat incidentul la Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila, Georgiana Habara a fost informată ulterior că animalul a ajuns mort la adăpostul de la Unirea. Brăileanca ne-a spus că s-a dus până acolo pentru a identifica animalul, însă nu i s-ar fi permis să vadă cadavrul patrupedului, astfel că a sesizat incidentul la Poliţie, iar poliţiştii au deschis o anchetă. Urmează să se realizeze autopsia câinelui, pentru a se afla contextul în care s-a petrecut decesul.

“Mi-a fost capturat câinele în jurul orei 10.15 din faţa casei. Eram chiar în poartă, deci de acolo, în faţa mea. Recunosc, era pe stradă câinele, îl lăsasem puţin pe afară. Nu este un câine de rasă, este de talie medie, dar nu este pe lista câinilor agresivi. Nu era nevoie să aibă botniţă, lesă. Câinele este microcipat, sterilizat, aflat în evidenţe veterinare. I-am rugat pe domnii care l-au capturat să mi-l dea înapoi. Le-am spus că le pot prezenta documentele câinelui, că este microcipat. M-au împins, m-au bruscat. Câinele era în maşină deja. În următoarele 10 minute am sunat şi am anunţat ceea ce s-a întâmplat la SUPAGL, iar în jurul orei 13:30 mi s-a comunicat că este la Adăpostul Unirea, mort! Acum sunt la adăpost, dar nu mi se permite să văd câinele. Ca să îl ridic mi s-a comunicat că sunt nişte proceduri, că în câteva zile îl transportă dumnealor. Nu am înţeles exact. Dar nici măcar nu mi se permite să văd câinele. Să îl identific. Vreau să văd dacă are urme de violenţă. Deşi în regulament scrie clar că în timpul orelor de program se permite lucrul acesta. Am sesizat autorităţile, sunt aici şi domnii de la Poliţie. Se întocmeşte dosar penal. Aşteptăm să vină şi un criminalist. Vreau să mi se permită să îi fac autopsie câinelui. Consider că a fost omorât cu intenţie”, ne-a declarat, joi după-amiază, femeia revoltată.

Mai mult, aceasta a dorit să puncteze că din câte înţelesese în momentul sosirii câinelui la adăpost nu era prezent niciun medic veterinar, astfel că nu înţelege cine anume a constatat decesul animalului său. Brăileanca a mai adăugat că are căţeluşa de aproximativ cinci ani, că a adoptat-o după ce fusese găsită pe stradă şi hrănită de vecini, de asemenea a punctat că mai are şi alţi doi câini, însă până acum nimeni nu s-a plâns că ar fi deranjat şi nici nu a avut vreun incident, deoarece animalele nu sunt agresive.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila care ne-au confirmat incidentul. Aceştia au precizat că poliţiştii s-au deplasat la adăpost, că au întocmit dosar penal şi că se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere cu intenţie a animalelor, fără drept.

 

Directorul SUPAGL recunoaşte că este un moment neplăcut

Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL Brăila, a confirmat faptul că animalul a murit în timpul transportului cu maşina de capturare, cel mai probabil ca o reacţie adversă la faptul că a fost tranchilizat. Însă acesta a ţinut să precizeze că animalul a fost capturat de pe domeniul public şi nu putea fi eliberat la cererea stăpânei, decât în baza unor proceduri. Mai mult, sursa citată ne-a informat că până la efectuarea autopsiei nu se poate pronunţa exact în privinţa cauzelor decesului. Pe scurt, acesta a explicat că procedura este următoarea: odată tranchilizat, animalul este luat de hingheri, transportat cu maşina până la adăpostul de la Unirea, acolo este controlat pentru a se vedea dacă este microcipat şi are stăpân. Dacă da, atunci proprietarul este contactat şi poate veni la adăpost să îl ridice, în baza unei cereri şi a achitării unei taxe pentru tranchilizant, transport şi cazare în adăpost. De această dată însă, animalul a sosit mort la adăpost, moment pe care directorul SUPAGL recunoaşte că este unul cât se poate de neplăcut. Munteanu a dorit să puncteze că urmează să realizeze o anchetă internă şi dacă se constată că echipajul s-a abătut de la regulament vor exista sancţiuni disciplinare.

“Câinele a fost capturat de pe domeniul public. Deci nu era în curte, nu era în altă parte. Noi avem reclamaţii şi din zona respectivă şi din alte zone, trebuie să ne ducem să îi capturăm. Nu e musai doar la reclamaţii, dar şi dacă îi vedem pe stradă. Câinele acesta, cu certitudine, a fost pe stradă. Dacă au avut altercaţii între ei sau nu, asta o să aflu exact. Dar oamenii noştri spun că nu. Că am întrebat. Trebuie să verificăm mai atent. Cert este că acel câine a murit pe drum. Am întrebat dacă are alte semne, muşcături sau alte răni. Nu are. Într-adevăr a fost sesizată Poliţia care a deschis un dosar de cercetare în acest sens. Dânşii au sigilat cadavrul ca să nu poată să umble nimeni la el, urmând a se face o expertiză, probabil o autopsie şi ce mai trebuie. Se va face aici, în Brăila, dar asta când or să spună dumnealor, cei de la Poliţie, care au preluat cazul. Atunci se va şti cauza. El a fost tranchilizat. E ca şi la oameni, la un moment dat, de la o injecţie se poate întâmpla ceva. Dar vom vedea dacă a fost asta sau dacă a murit din altă cauză. Oamenii noştrii au spus că au tras în el, l-au dus şi a murit pe drum. Dacă au avut cumva o altercaţie cu doamna respectivă, nu ar fi trebuit să o aibă. Ăsta nu e un lucru în regulă”, a declarat Munteanu.

Întrebat dacă au mai fost astfel de incidente în trecut, directorul a punctat că de la venirea sa pe poziţie, acum un an de zile, nu ştie de existenţa vreunui caz similar. Chiar şi aşa, a dorit să precizeze că atunci când vine vorba de capturarea câinilor lucrurile nu pot fi controlate la milimetru, pentru că pot apărea şi anumite situaţii mai neplăcute unde pot exista anumite riscuri, din păcate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro