Trei elevi brăileni au reuşit să se remarce la faza naţională a Olimpiadei Naţionale de Limba Engleză, toţi trei elevi la Colegiul "Gh. M. Murgoci": Miruna Stroe, clasa a X-a, la secţiunea B a obţinut Premiul III, iar Rareş Plăşoianu, din clasa a IX-a, şi Laura Stan, clasa a X-a, au obţinut amândoi menţiuni. Toţi trei sunt pregătiţi de profesoara Dana Oprescu. Ei au fost foarte încântaţi de performanţa lor şi au mărturisit că au muncit foarte mult. "Punctul nostru forte a fost proba de speaking pentru că am făcut foarte mult antrenament. Cei care ne-am calificat la olimpiadă am vorbit mult noi între noi, în limba engleză. Eu m-am antrenat cu colega mea, calificată tot la secţiunea B. Noi trebuia să dezbatem. Din punctul meu de vedere, engleza este ceva foarte bun, care poate fi adăugat unei specializări şi îi dă acesteia valoare. Dacă ai o meserie şi vorbeşti engleza foarte bine, acest lucru îţi deschide foarte multe uşi. Dacă ştii doar engleza, nu este mare lucru pentru că sunt foarte mulţi oameni care ştiu engleză", a explicat Miruna Stroe. Laura Stan a povestit că şi pentru secţiunea A s-au făcut antrenamente specifice probelor. "Ne uităm şi la filme britanice, pentru că pe noi ne interesează să prindem accent britanic, de acest lucru avem nevoie. Învăţăm engleza de plăcere şi de aceea obţinem rezultate", este convinsă Laura Stan. "Accentul nu se dobândeşte în cele patru săptămâni de pregătire intensivă, ci în timp, cu muncă, exerciţii. Mai urmărim filme, ascultăm muzică, toate sunt în limba engleză şi ne ajută. Mie nu mi s-a părut foarte greu la olimpiadă, nu am avut emoţii, a fost ca o lucrare la şcoală, dar cu un grad mai mare de dificulate. A fost ca o verificare pentru noi", a mărturisit Rareş Plăşoianu.
Rareş Plăşoianu şi Miruna Stroe, cei care s-au plasat cel mai bine în clasamentul naţional, au fost premiaţi de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu şi de primarul municipiului, Aurel Simionescu. De asemenea, şi inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a oferit un premiu elevei Teodora Alexandra Gogu.
Au fost premiaţi 42 de elevi din 230
La festivitatea de premiere a Olimpiadei a fost aşteptată şi prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ a Senatului, însă nu a reuşit să ajungă. A transmis prin preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu felicitări elevilor participanţi şi a anunţat că premianţii vor primi diplome şi din partea Comisiei de învăţământ a Senatului. Premiile au fost oferite apoi de preşedintele Comisiei naţionale a olimpiadei, conf. univ. dr. Reghina Dascăl, care a dorit înainte de toate să ceară scuze sutelor de elevi şi profesori aflaţi în sală pentru întârzierea foarte mare cu care a început festivitatea, mai bine de o oră şi jumătate. La secţiunea A au fost premiaţi 30 de elevi, iar la secţiunea B, 12 elevi. Festivitatea a fost încheiată de reprezentantul Ministerului Educaţiei, prof. dr. Anca Mariana Pegulescu, care a felicitat toţi participanţii şi i-a îndemnat să continue pregătirea pentru că este important pentru cariera lor.
Olimpicii
La clasa a IX-a, cei mai buni au fost: Maria Malcica de la Colegiul "Sf. Sava Bucureşti" - Premiul I, Oana Filichi de la Iaşi - Premiul II, Irina Petrescu de la Colegiul "Iulia Haşdeu" din Bucureşti - Premiul II, iar Sara Lakatos de la Colegiul "Mihai Viteazul" Bucureşti, Andreea Pandrea de la Făgăraş, Ioana Stanciu de la Ploieşti, Theodor Barbu de la Târgovişte au obţinut menţiuni. La clasa a X-a primii trei elevi au fost: Silvia Susai, de la Colegiul "Sf. Sava" Bucureşti - Premiul I, Alexandra Popescu de la Drobeta Turnu Severin - Premiul II, şi Anca Bălăceanu de la Râmnicu Vâlcea - Premiul III, iar următorii elevi au luat menţiuni: Laura Dobre de la Feteşti, Ilinca Ionescu de la Colegiul "Spiru Haret" Bucureşti, Titus Sava de la Botoşani, Oana Sima de la Craiova. La clasa a XI-a s-au oferit şapte premii: Iulia Matei de la Alexandria - Premiul I, Ioan Mânzatu de la Colegiul "Mihai Viteazul" Bucureşti - Premiul II, Andreea Borbely de la Oradea - Premiul III, iar patru elevi au obţinut menţiuni: Andreea Itu de la Liceul Internaţional de Informatică bucureşti, Daniel Pîrvan de la Târgovişte, Ioan Buţiu de la Braşov, Andreea Gyorfi de la Lugoj. La clasa a XII-a au fost premiaţi tot şapte elevi: Anisia Petcu de la Colegiul "Sf. Sava" Bucureşti - Premiul I, Laura Stoica de la Suceava - Premiul II, Vlad Pelin de la Craiova - Premiul III, şi patru menţiuni - Victor Macry de la Şcoala Centrală Bucureşti, Ana Epure de la Braşov, Andrei Belibou de la Colegiul "Gh. Lazăr" Bucureşti şi Corina Atudorei de la Ploieşti.
La secţiunea B au fost premiaţi la clasa a X-a elevii: Răzvan Ciulei de la Vaslui - Premiul I, Bianca Boancă de la Complexul Educaţional "Lauder Reut" Bucureşti - Premiul II, şi alte trei menţiuni - Mihai uscat de la Cluj, Luiza Iordache de la Piteşti şi Elena Purici de la Botoşani. La clasele a XI-a şi a XII-a au fost premiaţi şase elevi: Oana Mustocea de la Piteşti - Premiul I, Naomi Coliban de la Braşov - Premiul II, Dan Giura de la Alba Iulia - Premiul III, şi menţiuni - Mihai Dunoiu de la Caracal, Ana Maria Cârstea de la Sibiu şi Amy Weyts de la Deva.
Rezultatele olimpiadei pot fi consultate şi pe site-ul www.onle.cngmm.ro.