Mergi la conţinutul principal

Ex-salariatii Romprocef risca sa nu primeasca pensii

Fostii salariati ai societatii Romprocef se confrunta cu o situatie fara precedent. Ei nu-si pot valorifica drepturile de pensie deoarece s-au pierdut documentele doveditoare. Potrivit firmei lichidatoare Continvest, fostul angajator nu a predat arhiva intr-o stare buna, actele fiind, practic, aruncate in cladirea din fostul combinat. Potrivit informatiilor furnizate de Nicu Bajan, fostul director al Romprocef S.A. si actualul director al CET, o parte din documente s-ar afla in cladirea fostului CEC. Lichidatorul spune, insa ca nu a gasit nimic acolo. Grav este faptul ca intre Romprocef si Continvest nu exista proces-verbal de predare-primire a actelor. "Arhiva nu a fost primita complet. Am preluat de la fostul administrator, Nicu Bajan, arhiva intr-o stare deplorabila, in sensul ca era undeva, trintita in cladirea Romprocef din cadrul combinatului. Toate actele au fost indosariate, dar in urma inventarierii a rezultat un numar de state de plata care era mult mai mic decit ar fi trebuit sa fie. Nu ni s-au predat documentele cu proces-verbal. Noi parca am fost chemati sa facem curatenie, pe post de gunoieri." ne-a declarat Angela Potop, reprezentant al firmei lichidatoare Continvest SRL.

Arhiva primita era, de fapt, un maldar de gunoi

Reprezentantii firmei Continvest SRL au avut de furca in centralizarea actelor, pentru ca acestea au fost predate intr-o dezordine totala. "Arhiva era un maldar de gunoi. Intr-adevar, au existat un numar mult mai mare de oameni care au lucrat. Din informatiile furnizate de domnul Bajan, ni s-a comunicat ca au avut arhive depozitate si undeva la fostul CEC. Noi ne-am dus acolo sa vedem daca mai exista documente. Nici vorba, pentru ca au fost lasate fara paza, asa cum au fost si in partea cealalta, la combinat. Noi am predat la Casa Judeteana de Pensii documentele, dar, conform celor spuse de oameni, constatam ca sint o mica parte fata de ce personal a avut societatea. Am predat documentele pe ani. Exista un proces-verbal de predare catre Casa Judeteana de Pensii. Nu am cartile lor de munca, nu am absolut nimic din care sa constat ca, intr-adevar, au lucrat. Este o situatie destul de grea. L-am invitat si pe domnul Bajan la mine la firma tocmai pentru a discuta problema. Nu sintem indiferenti la o asemenea situatie. Domnul Bajan nu s-a prezentat. I-am sfatuit pe oameni sa mearga la Casa de Pensii. Acelasi lucru sa-l faca si directorul Casei de Pensii, sa-i solicite d-lui Bajan sa se prezinte pentru a da explicatii. Sa ne spuna ce s-a intimplat cu aceste documente, unde sint?" a mai spus Angela Potop.

"Daca nu a existat un proces-verbal de predare-primire, e foarte grav" spune Sorin Enache, director executiv al CJP

Referitor la posibila convocare a lui Nicu Bajan la sediul Casei Judetene de Pensii (CJP), Sorin Enache, directorul executiv al institutiei brailene, ne-a spus ca nu are de ce sa faca acest lucru, deoarece el are proces-verbal de primire-predare cu firma lichidatoare. "Eu n-am nici o calitate sa-l convoc. Pentru momentul primirii-predarii documentelor, eu discut cu lichidatorul. Problemele sint intre Romprocef si lichidator. Acolo este problema, pentru ca nu s-a prezentat nici un proces-verbal de predare-primire a documentelor de la Romprocef catre lichidator. Intre mine si Bajan lucrurile au fost cam in coada de peste. Eu l-am intrebat: domnule, a existat un proces-verbal de predare-primire a documentelor? El mi-a spus: posibil ca exista." a spus Sorin Enache.
Fostii salariati au venit la Casa Judeteana de Pensii pentru a-si cere drepturile, dar situatia lor nu a putut fi rezolvata. "Eu sint de acord cu faptul ca acesti oameni au lucrat, dar eu nu pot sa certific perioada aceea. Din punctul meu de vedere, fostii salariati pot sa se constituie ca parte civila si sa dea in judecata pe cineva. Dar nu stiu cine-i acel cineva. Poate fi Romprocef, dar nu mai este societate comerciala. Cineva trebuie sa raspunda pentru ce s-a intimplat, pentru ca e vorba de soarta unor oameni. Daca nu a existat un proces-verbal de predare-primire intre Romprocef si lichidator e foarte grav. Intrebarea e cum a putut Romprocef sa lase de izbeliste dosarele, iar pe de alta parte, cum a putut lichidatorul sa preia situatia fara proces-verbal ? Vina ar fi a amindurora" a precizat directorul executiv al CJP-Braila.
Nicu Bajan, fostul reprezentant al societatii Romprocef si actualul director al CET S.A., a participat, ieri, la negocierile cu sindicatele si nu a putut discuta punctual in legatura cu cele intimplate. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro