Mergi la conţinutul principal

Ex-cep-ti-o-nal!

Nu am inteles si nici nu cred ca am sa inteleg vreodata de ce militarii si politistii sint avansati inainte de termen. Militarii duc razboaie pe timp de pace, ca sa zic asa, si se afirma doar prin aplicatiile pe care le fac anual, cind toata lumea ia - v-ati prins! - calificativul "Foarte Bine!". Politistii alearga dupa infractorii cu care stau la un sprit si pritocesc bilete cistigatoare la loto, iar la final de an, cind dau publicitatii bilantul activitatii lor, aflam cit de eficienti au fost ei pentru contribuabili. Sint multi oameni in tara asta care muncesc, care isi fac datoria (imi place sa cred ca sint si politisti in aceasta situatie), si cu toate astea nimeni nu i-a avansat asa, pe nepusa masa. Ca unul care munceste la o societate privata, am sentimentul ca zilnic scriu ceva de-a dreptul iesit din comun, cind de fapt eu imi fac doar datoria. Pentru asta primesc salariu si, de ce sa nu recunosc, mai inhat si cite-o prima. Dar nu sint avansat de la gradul de redactor la cel de redactor sef peste noapte, doar pentru ca patronului i-a placut un editorial scris de mine.
Incepind de ieri, Catalin Chivu nu mai este subcomisar. Nu, nu va pripiti sa pariati la loto ca dl Chivu a ajuns inspector principal (gradul imediat inferior), pentru ca seful politistilor din Braila a fost avansat comisar. Sau locotenent-colonel, cum se numea pina mai acum doi-trei ani. Problema este ca dl Chivu a fost avansat in grad inainte de termen. In mod normal, politistii, daca nu calca pe bec, sint promovati in grad la fiecare trei ani. Asta inseamna la "termen". "Inainte de termen", inteleg eu, inseamna ca politistul respectiv s-a remarcat prin actiuni laudabile, actiuni care nu mai pot astepta recompensarea la termenul prevazut de lege. Aud ca dl Chivu ar fi facut o impresie buna in timpul celui de-al doilea stagiu in Kosovo, cind a fost seful misiunii diplomatice. Asta s-a intimplat insa acum aproape trei ani, daca nu gresesc. Pai daca-i pe-asa, de ce nu a fost dl Chivu avansat atunci la exceptional, pentru ca legea permitea acest lucru? Stiu, la o bere, seful Inspectoratului imi va spune cum alde Colceag si Motoc i-au pus bete in roate si s-au opus promovarii lui. Asa o fi, nu zic nu. Problema este de ce aceasta avansare s-a produs tocmai acum, cind politia braileana se evidentiaza prin nimicuri de mare anvergura? Cind dl Chivu pare mai preocupat sa stringa relatiile de joc cu interlopii care, al naibii noroc, dau lovitura dupa lovitura la 6/49. Cind politistii braileni nu au fost invitati (din motive de supercompetenta, desigur) sa ia parte la operatiunea "Braila" (ce ironie) de capturare a membrilor Clanului "Tanase", ei aflind din ziare despre inhatarea acestor interlopi periculosi in Spania.
In atributiile d-lui Chivu nu intra si aceea de a prinde hoti, tilhari sau interlopi. Dar el ar trebui sa-i coordoneze, sa-i managerieze pe cei care au aceasta sarcina de serviciu. Este precum antrenorul unei echipe de fotbal. Dl Chivu nu trebuie sa marcheze goluri, dar are de dat raspunsuri atunci cind jucatorii dau numai pe linga poarta. In fotbal, un astfel de antrenor este imediat demis. In Inspectorat, antrenorul echipei politistilor este avansat cu sase luni "inainte de termen", de parca ar fi cistigat Cupa UEFA. Ma astept ca astazi la prinz, presedintele Basescu sa-l cheme pe dl Catalin Chivu la Cotroceni si sa-l decoreze, asa cum a procedat si cu antrenorii Stelei si Rapidului. Daca acest lucru nu se va intimpla, am sa cred ca cineva acolo sus la IGP si minister il iubesc si l-au avansat "inainte de termen", pentru ca dumnealui a fost silitor si a venit zi de zi la serviciu. Unde si-a inceput in forta munca de sef al politistilor cu un Kent si o cafea tare. Dupa care, asa deodata, s-a trezit ca s-a facut ora 17, iar dumnealui trebuia sa se grabeasca sa plece, pentru ca, din pacate, agentiile loto nu sint deschise si noaptea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro