Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Evreii braileni au sarbatorit Hanuca

Ieri, la Templul Coral de pe strada Petru Maior, evreii braileni si simpatizantii acestora au sarbatorit "Hanuca" sau Sarbatoarea luminilor ("Hag Haurum"), unul din cele mai importante evenimente din viata comunitatilor ebraice din Romania si din toata lumea. Cu acest prilej, membrii corului "Macabi" al Comunitatii Evreilor din Braila au interpretat mai multe melodii alese din folclorul evreiesc, in limbile idis si ebraica veche. Au fost prezenti, printre altii, Adrian Ritzinger, consilier judetean, rabinul Abraham Ehrenfeld, secretarul general al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) A. Kufenberg si reprezentantul publicatiei "Realitatea Evreiasca", Iulia Teleanu.
"Hanuca este sarbatoarea bucuriei, sarbatoarea Anului nou, sarbatoarea pacii, tinind cont de faptul ca poporul evreu este un popor pacifist", a spus braileanul Adrian Ritzinger, membru al Comunitatii Evreilor. "Cind aprindem luminile de Hanuca, spunem binecuvintari de multumire; semnificatia sarbatorii este legata de existenta evreului ca evreu. Evreii nu traiesc numai in realitatea exterioara, ei cred in Dumnezeu. Hanuca ne aduce lumina; la lumina sarbatorii, vedem faptele de vitejie ale lui Iuda Macabeul, ale Macabeilor tuturor veacurilor. De Hanuca, ne inaltam in sfintenie, nu coborim in neant...", a adaugat rabinul Ehrenfeld, in cuvintarea sa, tinuta la tribuna Templului Coral. Rabinul le-a vorbit credinciosilor despre statul Israel, despre Ierusalim si despre pacea rivnita de evreii din toata lumea.
Hanuca reprezinta sarbatoarea victoriei monoteismului asupra paginismului, a dragostei de libertate a poporului evreu, impotriva expansiunii elenismului antic. Ea dureaza opt zile. "Sarbatoarea luminilor" aminteste de victoria armatei evreiesti a Macabeilor, din anii 135 - 132 i. H., impotriva armatei grecesti mult mai numeroase care cotropise Iudeea, incercind sa interzica traditia si cultul mozaic. I se spune "a luminilor" pentru ca, la acea vreme, evreii au avut la dispozitie doar putin ulei neprofanat care, insa, a ars neintrerupt timp de opt zile. In amintirea minunii, evreii aprind, opt zile la rind, luminari (in ordine crescatoare) si organizeaza manifestari ale bucuriei, in toate lacasele de cult.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii