Evocare Cantemir: Expoziție și concert de muzică veche la Muzeul Eparhial al Dunării de Jos | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Evocare Cantemir: Expoziție și concert de muzică veche la Muzeul Eparhial al Dunării de Jos

• evenimentul, dedicat împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir și 300 de ani de la trecerea sa în veșnicie, a avut loc pe 21 octombrie • „Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient” este numele proiectului adus în fața publicului iubitor de cultură și artă de Asociația pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann”

 

Sâmbătă, 21 octombrie, în cadrul manifestărilor culturale dedicate împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, și a 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (Muzeul Eparhial) a avut loc Concertul de muzică veche și vernisajul expoziției foto-documentare dedicate „Anului Cantemir”. „Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient” este numele proiectului adus în fața publicului iubitor de cultură și artă din municipiul București și din alte trei județe ale României de Asociația pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann”.

Potrivit pr. Rareș Bucur, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, manifestarea culturală a debutat în Sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu”, din cadrul Muzeului Eparhial, cu vernisarea unei expoziții foto-documentare ce a cuprins imagini după documente și artefacte din secolele XVII-XVIII, din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

„Cele 24 de tablouri ce formează colecția cuprind reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene și scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția are în componență și reproduceri de hărți, stampe și semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia”, precizează pr. Rareș Bucur.

La eveniment, au participat ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, profesori universitari, oameni de cultură, istorici, scriitori, artiști, jurnaliști, preoți și credincioși. Cu acest prilej, Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” și muzicienii invitați la manifestare au interpretat muzică veche românească, autenticitatea interpretativă bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiționale, cât și pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi și manuscrise aflate în custodia bibliotecilor și mănăstirilor din România. Compozițiile sunt preluate din lucrarea marelui cărturar, „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor de la „Anton Pann”.

Potrivit organizatorilor, prin aceste concerte, frumusețea demult uitată a muzicii vechi renaște în luminile scenei și compozitori valoroși din vechime sunt redescoperiți de către publicul românesc. La finalul manifestării culturale, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și a transmis un cuvânt de apreciere pentru interesul și preocuparea arătată în organizarea unor astfel de momente culturale și tradiționale. Înaltpreasfinția Sa a precizat, totodată, că această manifestare „este asemenea unei privegheri care aduce între oameni și în sufletele acestora pace, bucurie și armonie, iar această trăire culturală cultă este o adevărată taumaturgie culturală și spirituală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro