Această săptămână politică a debutat sub semnul planurilor reformiste puse la cale de nou formatul duet deputăţesc Bădălan et Balcan. Duminică, în timpul unei conferinţe de presă, "El comandante" Eugen Bădălan, deputat PDL Brăila, a ţinut să clarifice toate ipotezele cu parfum ameţitor de conspiraţie, vehiculate în ultimele săptămâni pe marginea conducerii organizaţiei politice a PDL-iştilor brăileni. Astfel, Bădălan, împreună cu proaspăt portocaliul Viorel Balcan, a anunţat că actuala conducere interimară a PDL Brăila va fi schimbată în cel mai scurt timp, venind chiar şi cu o propunere, oarecum obscură (dată fiind poziţia lui în "geografie"), mai întâi pentru interimat, apoi pentru şefia oficială, în persoana stranierului Constantin Dumitriu, fostul viceprimar al Galaţiului. "La ultima întâlnire de la Bucureşti s-a stabilit că vor fi câteva organizaţii care vor fi monitorizate amănunţit de către conducerea centrală, printre ele numărându-se şi Brăila. Aceste organizaţii s-au dovedit total neperformante de-a lungul vremii şi, la Brăila, actuala echipă de conducere va fi înlocuită cu o altă echipă interimară. Eu fac parte dintre persoanele care susţin la conducerea noii echipe interimare pe Constantin Dumitriu, cel care a fost candidatul nostru regional la europarlamentare", a explicat Bădălan presei.
Tandemul plus Titi
Motivul pentru care "El comandante" Bădălan merge pe varianta Constantin Dumitriu şi nu pe un autohton, este unul care ţine strict de presupusa ferocitate politică a acestuia, în sensul că, aşa cum îl descrie însuşi deputatul PDL-ist, este singurul capabil - prin capitalul de autoritate şi notorietate pe care, ipotetic, l-ar deţine - să "bată" PSD-ul: "Când am făcut propunerea pe care eu am lansat-o, cei cu care am discutat despre viitorul filialei, am fost cu toţii de acord că avem nevoie de o echipă care să câştige în 2012, nu numai să se bată cu actuala echipă a PSD". Apoi, după o şarjă critică la adresa actualei şefii a organizaţiei, Bădălan şi-a întărit pariul pus pe Titi Dumitriu, motivându-l prin obşteasca dialectică a apucăturilor milităreşti, ruptă parcă din filele unui roman cu gangsteri păşunişti: "Eu, când mă ocup de un lucru, îmi place să îl fac gospodăreşte", lăsând să înţeleagă că deja cărţile au fost făcute. Una peste alta, în aripa Bădălan scenariul este scris, baionetele sunt ascuţite, bocancii lustruiţi şi muşchii încordaţi, însă există o dilemă, şi aici îl vom cita pe actualul lider al democrat-liberalilor brăileni, Giana Pătraşcu: "Rămâne de văzut dacă şi brăilenii din PDL vor accepta ca Dumitriu să le fie şef".
Chiru împotriva triunghiului Bădălan-Balcan-Dumitriu
Dacă triunghiul Bădălan-Balcan-Dumitriu este încrezător în şansele sale de a cuceri "Everestul" PDL Brăila, prim-vicepreşedintele democrat-liberalilor brăileni, Gheorghe Chiru, nu vede cu ochi buni felul în care cei doi vor să-l impună la cârma partidului pe Constantin Dumitriu. Într-un comunicat de presă trimis marţi pe adresa redacţiei "Obiectiv-Vocea Brăilei", Chiru critică aspru duo-ul parlamentar, cu un plus de incisivitate la adresa lui Balcan: "Resping categoric modul în care domnii Bădălan şi Balcan încearcă să propulseze la conducerea organizaţiei judeţene a PDL un personaj rupt de realităţile brăilene (...)Totodată nu înţeleg cum domnul deputat Balcan, până mai ieri un lider pesedist consacrat, se poate implica atât de rapid şi avizat în problemele interne ale PDL Brăila. Nu am cunoştinţă să fi călcat vreodată pragul sediului nostru şi nici de vreo participare a domniei sale la o discuţie cu activul de partid. Cred că ar fi indicat ca dânsul să vină în rândurile noastre pe o cale naturală, evitând astfel să tulbure şi mai tare apele".
Interimat cu găuri financiare
De cealaltă parte a graniţei, această săptămână politică i-a "înnobilat" pe liberalii brăileni cu desemnarea oficială a deputatului Diana Tuşa la şefia interimară a filialei judeţene a PNL Brăila. Cu această ocazie, liberalii au organizat miercuri o conferinţă de presă pentru a lansa la apă noul interimat. Printre subiectele dezbătute de liberalii brăileni (atragerea de noi membri, activismul populist şi criticarea metodelor de impozitare propuse de Guvern), demn de-a fi consemnat este următorul detaliu: motorul finaciar al PNL Brăila a început să scârţâie. Chestionat de jurnalişti dacă problemele financiare ale partidului vin pe fondul unor găuri în buget lăsate de fosta conducere, Cătălin Boboc, vădit incomodat de specificul întrebării, a încercat să evite un răspuns concret, predându-i până la urmă ştafeta Dianei Tuşa. "Datoriile rămase sunt din campania electorală", a explicat Tuşa prin tradiţionala diplomaţie a evaziunii.