Eventuala criza din Germania ar putea afecta activitatea Uniunii Europene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Eventuala criza din Germania ar putea afecta activitatea Uniunii Europene

"Meciul nul" dintre Gerhard Schroeder si Angela Merkel, inregistrat dupa alegerile parlamentare de duminica, a adus Germania in situatia de a nu fi guvernata, iar eventuala criza risca sa se extinda la nivelul intregii Uniunii Europene, comenteaza presa europeana, citata de AFP.
"Germania intra intr-o perioada de incertitudine, care este nefavorabila tarii si Europei; fara un guvern puternic, Germania reprezinta o veste proasta pentru Europa", apreciaza cotidianul portughez Publico si cel polonez Gazeta Wyborcza.
"Politica europeana, in impas de la respingerea Constitutiei in Franta, risca sa fie mai paralizata ca niciodata", anunta, in Franta, cotidianul Le Figaro.
"Europa are motive de ingrijorare in fata unei Germanii slabite si prada neincrederii", continua ziarul elvetian Le Temps, care se refera la un vecin "in criza politica", in timp ce Le Soir (Belgia) subliniaza "confuzia totala" care domneste la Berlin; La Stampa remarca imposiblitatea de guvernare in care se afla tara.
"Ceea ce nu a dorit nici un partid german si situatia de care se temeau toate guvernele europene s-a produs: teama in fata declinului economic si pierderea caracterului de stat social au cistigat in Germania; toata Germania si impreuna cu ea toata Europa vor pierde", explica principalul cotidian italian, Corriere della Sera.
Perspectiva a "patru ani de stagnare" in tara cea mai puternica din UE nu va fi buna "nici pentru Germania, nici pentru Europa, nici pentru relatiile atlantice", considera cotidianul ceh Hospodarske Noviny.
Cu atit mai mult, sustine cotidianul german Frankfurter Rundschau, pe termen foarte scurt, nu sint excluse noi alegeri anticipate, deoarece "se ridica intrebarea legitima daca un guvern format in conditii la fel de nesigure ar putea sa dureze patru ani".
Temerile presei europene se manifesta cel mai profund in legatura cu domeniul economic.
"Cea mai mare tara din Europa a avut ocazia sa dea un exemplu de cutezanta unui continent ramolit. Ea a preferat sa mizeze pe securitate si sa respinga" procesul de reformare, dezvaluie cotidianul britanic Daily Telegraph.
"Falsa victorie a unei Thatcher a Germaniei (Angela Merkel n.r.) provoaca haos in Europa", constata The Times.
Totusi, cotidianul olandez Algemeen Dagblad exclama: "imobilitate in locul claritatii, in prima economie din Europa".
In afara eventualelor repercusiuni negative asupra economiei europene, "meciul nul" la alegerile parlamentare din Germania, pentru a prelua o sintagma din presa rusa, ar putea sa dauneze reglementarii altor dosare de prim plan, precum cel al aderarii Turciei la UE.
"Cum va putea transa, de exemplu, diplomatia germana intre CDU, care se opune aderarii Turciei la Uniunea Europeana, si SPD, care este in favoarea" integrarii Ankarei, se intreaba Le Figaro.
O intrebare similara ridica si cotidianul ceh Hospodarske Noviny care, dupa ce a mentionat ca "Gerhard Schroeder este in favoarea intrarii Turciei in UE, iar Angela Merkel este impotriva", pune intrebarea urmatoare: "Cum vor ei sa guverneze pentru ca Germania, mare si influenta, sa nu vorbesca precum un schizofrenic?".
Esecul inregistrat de Angela Merkel, care nu a reusit sa obtina o majoritate larga la aceste alegeri legislative, a "eliminat posibilitatea oricarei adaptari a politicii externe a tarii, ceea ce ar putea sa vina in intimpinarea procesului european al Turciei", subliniaza, in Turcia, cotidianul Hurriyet.
Pe scurt, eventualitatea unei coalitii intre cele doua mari partide politice germane nu ar face "practic" din Germania decit "o mascota paralizata fara capacitatea de a lua decizii importante", isi exprima ingrijorarea ziarul spaniol ABC.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro