* vineri, 17 februarie, Școală Gimnazială “Nikos Kazantzakis” și-a sărbătorit patronul spiritual alături de elevi, profesori și invitați, iubitori ai literaturii universale și ai creației celebrului autor
Într-un cadru festiv, Școala Gimnazială “Nikos Kazantzakis” și-a sărbătorit vineri, 17 februarie, patronul spiritual. Conceput inițial că o șuetă literară, evenimentul a constituit de fapt cea de-a doua zi a școlii, marcată cu ocazia nașterii autorului grec Nikos Kazantzakis.
Aflată la cea de-a doua ediție, manifestarea din acest an, denumită “La/Despre Nikos Kazantzakis”, s-a dorit a fi atât un memento Nikos Kazantzakis, cât și un exemplu de bune practici educaționale. Astfel, în sala de festivități a școlii, peste 30 de prieteni ai unității de învățământ și-au dat întâlnire, iubitori ai literaturii universale și ai creației celebrului scriitor grec, într-o diversitate de gânduri, idei și activități, emanate de motto-ul “Nu sper nimic, nu mă tem de nimic, sunt liber!”
Pornind de la aceste cuvinte, care stau înscrise și pe piatra de căpătâi a lui Kazantzakis, gazdele evenimentului, prin prof. Mihaela Florentina Crișan, au făcut cunoscut istoricul scolii și a prezenței și influenței comunității grecești în viață socială a orașului nostru.
Cu multă căldură au vorbit despre Kazantzakis și invitații. Mai întâi, profesoara de limba și literatura română Giorgiana Troia și profesoara de limba franceză Camelia Maxim au susținut o pledoarie despre prietenia lui Nikos Kazantzakis și Panait Istrati “dincolo de idei, ideologii și hârțogărie”. Apoi, Laura Haraga, formator voluntar în cadrul Asociației Culturale Filo-Elene “Eleftheria”, le-a făcut celor prezenți cunoștință cu Giorgios Zorbas, omul care i l-a inspirat lui Kazantzakis pe celebrul personaj Zorba Grecul. Evenimentul a continuat cu Elena Cristina Ionescu, profesor pentru învățământ primar, care a vorbit despre necesitatea lecturii dincolo de granițele cuvântului “vintage”.
Un moment deosebit al manifestării a fost cel susținut de cursanții seniori ai Academiei Bunicilor. Sub îndrumarea instructorilor Florin Chirpac și Narcisa Florea, aceștia au realizat o scenetă din citatele cele mai frumoase ale lui Kazantzakis, precum și o selecție a câtorva dintre scrisorile celor doi.
Juniorii școlii și-au dorit și ei să ia parte la eveniment, așa că elevii clasei a III-a au relatat povestea unuia dintre colegi, scrisă și desenată de către Manina David, învățătoarea lor. Povestea a evidențiat necesitatea integrării, acceptării și valorificării elevilor cu nevoi educaționale speciale, prin eforturile tuturor: dascăli, profesori, colegi, familie, prieteni.
“Așa cum ați observat, ediția din acest an am realizat-o pe două coordonate: «despre» Nikos Kazantzakis și tot ceea ce îl leagă de Brăila, prin prietenia cu Panait Istrati și «la» Școala «Nikos Kazantzakis», prin câteva momente realizate de elevii școlii noastre. Toți cei implicați în procesul educațional trebuie să realizăm că vocația pedagogică trebuie să primeze meseriei de pedagog. A fi adevărat educator și a-ți înțelege menirea aceasta, presupune a-ți deschide inima și sufletul pentru a primi aceste suflete mici care ne spun în fiecare zi o poveste”, ne-a declarat prof. Daniela Surdu, directoarea școlii și promotoarea acestui eveniment educațional.
Participanții la evenimentul dedicat lui Nikos Kazantzakis au avut parte și de un moment plin de emoție: un mesaj special transmis de fotografa Maria Stefossi, care locuiește în Atena. În septembrie 2022, Maria a vizitat Școala “Nikos Kazantzakis” din Brăila, în cadrul unei călătorii prin țările unde au locuit grecii. Aceasta a realizat un jurnal de călătorie, o cercetare fotografică și a adunat informații despre școlile grecești din diaspora din secolele XIX și XX.
“Dragi prieteni din Brăila, sunt foarte impresionată de inițiativa voastră de a onora și celebra pe faimosul autor grec Nikos Kazantzakis. Pentru noi, Kazantzakis este un nume de proporții legendare, un gigant al scrierilor grecești. Cartea mea «O laudă școlilor» este dedicată tuturor comunităților grecești din Diaspora, cu referire specială la școala greacă din Brăila. Cu puțin timp în urmă, în timpul călătoriei mele de cercetare, m-am trezit în fața școlii de băieți, uimită de fațada ei neoclasică care strălucea sub soare. Acesta a fost un moment de mare emoție pentru mine, când am citit pe inscripția de la intrare «Școala Nikos Kazantzakis»”, a transmis fotografa Maria Stefossi.
Manifestarea s-a încheiat cu o suită de dansuri tradiționale grecești și românești, realizate de către cursanții seniori ai Academiei Bunicilor, sub instruirea lui Filippos Delvaniotis și Săndica Damache.