EVENIMENT: Petromservice a plătit peste 93 mil. euro pentru acţiuni care puteau fi cumpărate cu 10,6 mil. | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EVENIMENT: Petromservice a plătit peste 93 mil. euro pentru acţiuni care puteau fi cumpărate cu 10,6 mil.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă prin care procurorii Parchetului General solicită arestarea a 10 persoane, acuzate de delapidare şi spălare de bani, se arată că iniţial, Petromservice a fost înfiinţată în 2002, prin externalizarea diviziei mecano-energetice din cadrul SNP Petrom SA, acţionari fiind Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, care deţinea 50% din acţiuni, şi 7.701 de persoane fizice, care deţineau diferenţa de 50% din acţiuni.

Anchetatorii susţin că, în 2005, Liviu Luca a dobândit 49,35% din acţiunile Petromservice, prin intermediul unui offshore din Cipru, la care are calitatea de "beneficiar real". "Pentru a dobândi aceste acţiuni, inculpatul a profitat de faptul că Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, la care avea calitatea de preşedinte, a decis să nu subscrie noile acţiuni emise de SC Petromservice SA cu prilejul unei majorări de capital social, ceea ce a permis dobândirea lor de către compania cipriotă",

Potrivit procurorilor, Luca a reuşit să controleze activitatea ulterioară a Petromservice, prin hotărârile luate de Adunarea Generală a Acţionarilor şi prin desemnarea în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, de director general şi director financiar a unor persoane apropiate. "Din probele cauzei a rezultat că inculpatul a exercitat conducerea de fapt a societăţii împreună cu inculpaţii Ţurcan Octavian şi Vîntu Sorin Ovidiu", se arată în referat.

Procurorii afirmă că, în anul 2007, Petromservice a revândut activitatea de servicii petroliere către o societate pe acţiuni, în schimbul a 1,42 de miliarde de lei, bani din care a primit în intervalul septembrie 2007 - mai 2008, în patru tranşe, suma totală de 1,2 miliarde de lei, adică aproximativ 323 de milioane de euro. "Pentru a evita ca această sumă să fie folosită pentru plata datoriilor societăţii sau să fie distribuită ca dividende acţionarilor minoritari, inculpaţii au acţionat pentru ca cea mai mare parte a banilor să fie transferată în mod fraudulos în patrimoniul lui Vîntu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian", afirmă parchetul, în referatul cu propunerea de arestare.

Ulterior, în perioada 2008-2009, Liviu Luca, în calitate de acţionar majoritar, dar şi Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Gheorghe Şupeală şi un alt membru din CA, precum şi Zizi Anagnastopol, în calitate de director financiar al Petromservice., au dispus încheierea mai multor contracte prin care societatea a achiziţionat acţiuni supraevaluate, iar sumele obţinute ar fi trebuit să ajungă la Vîntu şi Ţurcan.

"Astfel, în perioada menţionată SC Petromservice SA a cumpărat acţiuni emise de şapte societăţi pentru care a plătit preţuri de aproape 10 ori mai mari decât valoarea la care acestea erau tranzacţionate în aceeaşi perioadă la Bursa de Valori. Achiziţiile s-au realizat prin intermediul mai multor companii offshore, care cumpărau acţiunile prin tranzacţii realizate la Bursa de Valori cu sume avansate de SC Petromservice SA, după care le revindeau părţii vătămate la preţuri majorate de mai multe ori", potrivit Parchetului General.

În unele situaţii, potrivit procurorilor, revânzarea a avut loc după trei zile, iar sumele plătite de Petromservice au fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit de intermediar, în timp ce în altă situaţie, când tranzacţia era făcute mai târziu, societatea lăsa la alegerea intermediarului identificarea societăţii pe care urma să o cumpere în schimbul sumei de 40 de milioane de euro şi valoarea de piaţă a acesteia. "În acest mod, partea vătămată a plătit suma totală de 93.840.954 de euro pentru acţiuni pe care le-ar fi putut cumpăra în schimbul sumei de 10.677.789 de euro dacă ar fi realizat achiziţia direct de pe bursă şi nu prin intermediari", punctează anchetatorii, în referatul cu propunerea de arestare, astfel că prejudiciul produs Petromservice este, potrivit acuzaţiilor aduse, de peste 83 de milioane de euro.

Pe de altă parte, procurorii afirmă, în documentul citat, că toate companiile tip offshore care au intermediat achiziţiile de acţiuni erau controlate de Vîntu şi Ţurcan, după cum reiese din informaţiile obţinute în urma comisiilor rogatorii. "În acest mod, inculpaţii Luca Liviu, Vîntu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian controlau atât cumpărătorul, cât şi vânzătorii acţiunilor, ceea ce le-a permis să stabilească arbitrar preţul plătit şi să transfere sumele de bani din patrimoniul SC Petromservice SA în patrimoniile proprii", se spune în referat.

Procurorii susţin că prin falimentarea controlată a Petromservice au fost prejudiciaţi indirect acţionarii minoritari ai societăţii, adică cei aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi 7.000 de acţionari persoane fizice, deoarece aceştia nu au încasat dividendele care li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere şi cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acţiunilor, având în vedere situaţia actuală a societăţii. De asemenea, ar fi fost fraudaţi indirect creditorii societăţii, care nu îşi pot valorifica creanţele. PSV Company SA. are datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului, mai spun procurorii.

Cele zece persoane reţinute de procurorii Parchetului General în cazul Petromservice, printre care Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, au fost aduse, marţi, la Tribunalul Bucureşti, unde magistraţii urmează să judece propunerea de arestare preventivă înaintată de parchet.

Procurorii cer mandate de arestare pentru 29 de zile pentru Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Sorin Ovidiu Vîntu, Gheorghe Şupeală, Sorin Mihai, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Zizi Anagnostopol, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro