Producţia fiscalizată a crescut cu peste 10% la făină şi cu 15% la pâine după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie, a declarat zilele acestea Aurel Popescu, preşedintele patronatului "Rompan" adăugând că, totodată, pâinea s-a ieftinit cu circa 12%. "Preţurile au scăzut cu peste 12%, că producţia fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% şi la pâine cu 15%, iar la specialităţile de panificaţie creşterea este mai mare, ceea ce e un lucru bun pentru populaţie", a spus Popescu, prezent la târgul agricol "Indagra" din Bucureşti.
Şi reprezentanţii organizaţiei "ANAMOB" s-au declarat mulţumiţi de rezultatele de până acum generate de reducerea TVA la pâine. "În primul rând am resimţit o scădere a presiunii obligaţiilor fiscale pe lichidităţile companiei. Mai explicit, având de achitat statului TVA mai puţin nu am mai avut probleme aşa de mari cu lichidităţile. Practic a fost o gură de oxigen pentru noi, producătorii, care jucăm corect după regulile fiscale. Şi spun asta în contextul în care înainte de reducerea TVA eram la limita suportabilităţii şi a supravieţurii, în sensul că nu mai aveam niciun profit", ne-a declarat Cristache Ghionea, vicepreşedinte al ANAMOB şi administrator al afacerii "Moara Ghionea" din Chiscani. La rândul său, Vasile Dobrilă, administratorul "Davex Agro", de asemenea actor important pe piaţa locală de morărit şi panificaţie, a remarcat o creştere a volumului vânzărilor după reducerea TVA: "Efectul imediat a fost acela al ieftinirii pâinii, coroborat cu o creştere a volumului de vânzări. În ce priveşte evaziunea în acest sector, încă mai sunt unii tentaţi chiar şi de acest 9% şi consider că aplicarea exemplului european în care 2-3 procente de TVA la pâine sau chiar zero ar fi descurajat evaziunea. Totuşi, cred că şi cei care încă mai sunt tentaţi să facă evaziune, îşi fac socotelile şi cred că încet, încet îşi vor scoate afacerile în sfera fiscalizării".
Reamintim că Guvernul a avizat în vara acestui an reducerea TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie. Premierul Victor Ponta a afirmat la vremea respectivă că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA. Premierul a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen "rezonabil" că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.