Evaziunea fiscală din România se ridică la 15 miliarde de euro | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Evaziunea fiscală din România se ridică la 15 miliarde de euro

* ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat că prin măsurile ce vor intra în vigoare doreşte recuperarea "a câteva sute de milioane de euro în acest an din evaziunea făcută prin contrabanda de ţigări

Evaziunea fiscală din România se ridică în acest moment la 15 miliarde de euro, dintre care aproape patru miliarde reprezintă evaziune fiscală prin fraudarea plăţii TVA la achiziţiile intracomunitare, a declarat, ieri Gabriel Biriş, Managing Partner la Biriş-Goran. "Evaziunea fiscală se ridică la cel puţin 15 miliarde de euro, în condiţiile în care doar partea legată de fraudarea TVA la achiziţiile intracomunitare, din cauza reglementării defectuoase a legilor, reprezintă 3,3% din PIB, respectiv aproape patru miliarde de euro. Cea mai mare parte a evaziunii fiscale legate de TVA o reprezintă fraudarea bugetului de stat în comerţul cu alimente", a spus Gabriel Biriş.
România discută cu CE pentru a nu primi infringement pe ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale, iar guvernul va aplica măsurile din ordonanţă doar până la 31 decembrie, pentru a reduce riscul oricăror penalităţi, a declarat, ieri, ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, fără însă a preciza la cât se ridică evaziunea fiscală în România. "Riscul procedurii de infringement a fost asumat, însă s-a luat această măsură pentru a reduce evaziunea cu plata TVA în domeniul intracomunitar. Ordonanţa se va aplica pe o perioadă limitată, pentru a diminua riscul oricăror penalităţi generate de procedura de infringement. Vom face tot ce este necesar ca să ieşim din această procedură înainte de a fi penalităţi", a spus Vlădescu.

Vlădescu a precizat că Guvernul nu ia în calcul majorarea accizelor pentru tutun şi petrol în acest an

Ministrul finanţelor a precizat că ordonanţa de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale va deveni aplicabilă din această săptămână sau, cel târziu, până la sfărşitul săptămânii viitoare, susţinând că este nevoie de acest act normativ pentru a pune la punct un sistem de control pentru combaterea ilegalităţilor în ce priveşte restituirea de TVA. Vlădescu a precizat că, prin măsurile ce vor intra în vigoare, doreşte recupererarea "a câteva sute de milioane de euro în acest an din evaziunea făcută prin contrabanda de ţigări, ce se ridică la aproape 1 miliard (euro, n.r.), şi mai mult de jumătate (de miliard euro, n.r.) anul viitor".
Cea mai mare evaziune fiscală se face la tutun, alcool şi produsele petroliere, precum şi în zona produselor alimentare "care intră în România şi nu au taxe, fiind în sistemul extracomunitar, acestea urmând a se vinde în diferite locaţii fără factură, ceea ce păgubeşte bugetul de neplata TVA", a adăugat Vlădescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro