* în perioada 2018-2020, patru societăți comerciale, cu profil „școli de conducere”, au angajat instructori auto/profesori de legislație rutieră cu normă întreagă, în scopul de a beneficia de autorizațiile legale necesare desfășurării activităților pentru obținerea permiselor de conducere * ulterior, școlile de șoferi au retras contractele individuale de muncă din bazele de date ale I.T.M. și au întocmit contracte de muncă cu timp parțial de lucru, iar astfel taxa de școlarizare plătită de cursanți, respectiv 1.700 - 2.000 de lei nu ar fi fost fiscalizată în totalitate * prejudiciul estimat este de aproximativ 1.000.000 de lei.
Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală. Reprezentanţii unor şcoli de şoferi au adus prejudiciu la stat, după ce au au întocmit contracte de muncă cu timp parțial de lucru, iar astfel taxa de școlarizare plătită de cursanți nu a fost fiscalizată în totalitate.
La data de 6 martie, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, au efectuat 12 percheziții domiciliare. Au fost controale la sediile unor firme, puncte de lucru și locuințe, în municipiile Brăila, Galați și Tulcea, în cadrul a patru dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. „Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada 2018-2020, patru societăți comerciale, având ca obiect de activitate «școli de conducere (pilotaj)» ar fi angajat instructori auto/profesori de legislație rutieră cu normă întreagă (8 ore/zi), pe care i-ar fi înscris în Registrul Național al Cursanților, la nivelul Autorității Rutiere Române, în scopul de a beneficia de autorizațiile legale necesare desfășurării activităților pentru pregătirea teoretică și practică a persoanelor înscrise pentru obținerea permiselor de conducere. Ulterior, școlile de șoferi ar fi retras contractele individuale de muncă din bazele de date ale I.T.M. și ar fi întocmit contracte de muncă cu timp parțial de lucru (2 ore/zi) contra unor sume de 150-250 de lei/fiecare angajat, astfel că taxa de școlarizare plătită de cursanți, respectiv 1.700 - 2.000 de lei nu ar fi fost fiscalizată în totalitate”, au transmis polițiștii.
Potrivit organelor de anchetă, investigațiile vizează patru persoane fizice și patru persoane juridice, iar în urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate, în vederea probării activității infracționale, sisteme informatice și medii de stocare.
Prejudiciul estimat este de aproximativ 1.000.000 de lei. În cauză, au fost descoperite bunuri asupra cărora au fost dispuse măsuri asigurătorii, respectiv sechestru aplicat pe imobile și autoturisme aparținând persoanelor fizice vizate, în valoare de aproximativ 900.000 de lei.
Se face precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.