Mergi la conţinutul principal

Evazionistul. Patron condamnat la 14 ani închisoare

un brăilean care a livrat tone de floarea soarelui şi tone de zahăr, fără a înregistra veniturile realizate, aducând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 469.000 lei, şi-a primit pedeapsa • recent, judecătorii Tribunalului Braila l-au condamnat pe inculpatul Titel A. la 14 ani de închisoare pentru evaziune fiscală • după cum se arată în sentinţa instanţei, inculpatul a primit mai multe pedepse, acestea fiind contopite • în plus, cel în cauză mai avea şi pedepse mai vechi, tot pentru evaziune

 

Condamnarea evazionistului de miliarde! Un patron de firmă care s-a specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală a încasat o pedeapsă de 14 ani închisoare. În urmă cu mai bine de 10 ani, brăileanul Titel A. a livrat tone de floarea soarelui şi tone de zahăr, fără a înregistra veniturile realizate, aducând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 469.000 lei. Faptele comise l-au costat scump. În plus, el mai avea şi alte pedepse mai vechi, care au atârnat greu. Pe lângă condamnare, inculpatul are şi sechestru pe bunuri, asta până acoperă prejudiciul adus statului.

La şedinţa din data de 20 februarie, judecătorii Tribunalului Brăila au dat condamnarea fără acord de recunoaştere, după cum se arată pe site-ul instanţei. Inculpatul Titel A. a primit pedeapsa de 7 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, plus alţi 6 ani tot pentru evaziune, la care se mai adaugă o altă condamnare de 5 ani închisoare. S-a constatat că faptele comise de inculpat în perioada 2008-2009 care fac obiectul prezentei cauze sunt concurente cu fapte pentru care inculpatul primise alte condamnări. “Contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului prin prezenta sentinţă: 7 ani închisoare, 6 ani închisoare, 5 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. (...). Inculpatul urmează a executa pedeapsa principală finală de 14 ani de închisoare”, au stabilit magistraţii.

În plus, instanţa a admis acţiunea civilă formulată în cauză de Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila şi obligă inculpatul să achite părţii civile suma de 496.202 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat, plus dobânzi şi penalităţi de întârziere. S-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpat până la concurenţa prejudiciului datorat părţii civile. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

 

Trimis în faţa magistraţilor, după 10 ani de la comiterea faptelor

 

În februarie 2019, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Titel A. pentru infracţiunea de evaziune fiscală, faptă comisă în 2008. Bărbatul a ajuns în faţa instanţei la mai bine de zece ani de la comiterea faptei. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila l-au trimis în judecată pe Titel A., administrator al firmei SC “Colectrans” SRL Brăila, pentru infracţiunea de evaziune fiscală. După cum au stabilit procurorii, acesta nu a declarat veniturile în cuantum de 1.604.600 lei obţinute în perioada 30 noiembrie 2008 - 10 decembrie 2008 în relaţia cu SC “Monistal Group” SRL şi astfel s-a sustras de la plata impozitelor către stat. Inculpatul a livrat către această firmă tone de floarea soarelui şi tone de zahăr. Dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila.

Potrivit anchetatorilor, SC “Colectrans” SRL Brăila a fost înfiinţată de A.F. la data de 27 iunie 2008, având ca obiect de activitate principal transporturi rutiere de marfă, dar şi intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, firma fiind înregistrată ca plătitor de impozit şi TVA. La sfârşitul lunii noiembrie 2008, patronul a cesionat firma, printr-un act notarial, către inculpatul Titel A., predând cu această ocazie şi documentele contabile şi ştampila societăţii. De la această dată, administrator al firmei a devenit inculpatul, însă abia la data de 3 decembrie 2008 s-a făcut modificarea în registrul comerţului a schimbării sediului social şi al administratorului societăţii.

După cum se preciza în rechizitoriul PT Brăila, în perioada 30 noiembrie 2008 - 10 decembrie 2008, societatea “Colectrans” (declarată inactiv în Monitorul Oficial şi radiată din 23 martie 2016), reprezentată de Titel A. a livrat către SC “Mondistal” Group SRL, în baza a 11 facturi, mai multe tone de floarea soarelui în valoare de 1.554.620 lei şi cantitatea de 20 tone de zahăr în valoare de 49.980 lei. “Inculpatul avea obligaţia să înregistreze şi să declare veniturile obtinute la momentul emiterii facturilor şi nu la momentul încasării contravalorii acestora. Potrivit legii, efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacţiile se produc (şi nu pe măsură ce trezoreria sau echivalentul său este încasat sau plătit) şi sunt înregistrate în contabilitate şi raportate în situaţiile financiare ale perioadelor aferente”, au precizat anchetatorii.

În martie 2009, organele de inspecţie fiscală au efectuat un control la firma respectivă şi au solicitat administratorului SC “Colectrans” SRL să pună la dispoziţie actele de provenienţă şi documentele financiar contabile şi fiscale necesare clarificării situaţiei relaţiei de afaceri dintre “Colectrans” şi “Mondistal Group”. Inculpatul a prezentat o serie de documente care nu reprezentau acte financiar- contabile şi nu puteau ajuta la stabilirea relaţiei de afaceri dintre cele două firme sau provenienţa bunurilor achiziţionate. Prin actul de sesizare, ANAF a estimat prejudiciul la 214.400 lei impozit pe profit suplimentar şi 254.600 lei TVA suplimentar. Inspectorii antifraudă din cadrul PT Brăila au stabilit că SC “Colectrans” SRL nu a înregistrat în documentele contabile şi nu a cuprins în declaraţiile fiscale livrările de bunuri efectuate în perioada 30 noiembrie 2008 - 10 decembrie 2008 către SC “Mondistal Group” SRL, aducând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de 469.000 lei, exact suma care a fost indicată şi de ANAF ca reprezentând prejudiciu. Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale, inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptelor.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Titel A. pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală. După cum au stabilit anchetatorii, acuzatul nu era la prima încălcare a legii, aşa cum rezulta din cazierul judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro