Mergi la conţinutul principal

Evaluarea Națională s-a încheiat! Peste 2.000 elevi brăileni au susținut ieri proba la matematică

• la probă au participat 2.016 candidați din totalul celor 2.234 înscriși să susțină examenul • primele rezultate vor fi afișate pe 28 iunie, până la ora 14.00 • anul trecut, Brăila s-a aflat în topul județelor cu cea mai mare promovabilitate la Evaluarea Națională

 

Ieri, în cele 68 centre de examen din municipiul și județul Brăila s-a desfășurat cea de-a doua și ultimă probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Națională 2023. Este vorba despre proba la Matematică, la care au participat 2.016 candidați din totalul celor 2.234 înscriși să susțină examenul, potrivit statisticii Inspectoratului Școlar Județean Brăila.

Proba a început în jurul orei 9.00, iar elevii au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Acestea au fost structurate în trei părți, fiecare având 30 puncte, plus 10 puncte din oficiu. Dacă la proba de limba română elevii păreau mulțumiți că “le-au dat” subiecte accesibile, la matematică lucrurile nu par să fi fost la fel de ușoare. Cel puțin așa au susținut adolescenții, care imediat ce au ieșeau din sălile de examen își căutau cu privirea colegii pentru a se consulta și a afla dacă au obținut rezultatele corecte.

“Subiectele nu mi s-au părut ușoare, față de română mă refer. Am încercat să fac cât de mult am putut. Au fost câteva subpuncte pe care nu am știut să le fac, dar în rest zic eu că m-am descurcat. O să mă calculez exact pe barem și o să văd cât voi lua. Oricum mă bazez pe română, acolo sigur voi lua o notă mare”, ne-a spus Andreea V.

“Subiectele mi s-au părut dificile. A fost mai greu ca la simulări. Am rezolvat tot ce am știut și cred că o să iau undeva la un 7. Mă bucur foarte mult că am scăpat. Au fost multe emoții în perioada aceasta”, ne-a spus Maria C.

Au fost însă și absolvenți cărora proba de matematică le va aduce o notă mare.

“Mi s-au părut ok subiectele, adică nu pot să spun că a fost super greu. Am făcut tot! Am aflat acum de la colegi că un rezultat mi-a dat greșit, dar în rest e bine. Deci sigur o să iau peste 9”, ne-a declarat Răzvan M.

 

Săptămâna viitoare se afișează rezultatele!

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023 vor fi afișate pe 28 iunie, pănă la ora 14.00. Notele vor fi publicate în format anonimizat, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale, pe pagina dedicată examenului - evaluare.edu.ro și la centrele de examen. Rezultatele pot fi accesate utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, coduri care au fost distribuite elevilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă a examenului.

După afișarea rezultatelor, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații la centrele de examen sau le pot transmite prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Ministerul Educației precizează că elevii care depun contestațiile completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie. Comunicarea notelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale.

La nivel național, potrivit Ministerului Educației, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.533 de unități de învățământ/centre de examen.

Reamintim că, de anul acesta, la admiterea la liceu nu se mai ia în calcul media generală din clasele V-VIII, repartizarea urmând să se facă doar pe baza mediei obținută de elevi la Evaluarea Națională.

 

Locul 3 pe țară anul trecut

La examenul de Evaluare Națională de anul trecut, în Brăila s-a înregistrat o rată de promovare de 91%, procent ce a plasat județul nostru pe locul 3 în ierarhia națională. A fost cea mai bună promovabilitate din ultimii 5 ani, iar peste jumătate dintre elevi au avut medii peste 7,5. La examen au fost așteptați 2.129 candidați, 764 din mediul rural și 1363 din mediul urban, iar la probe s-au prezentat 1.979 candidați, prezența fiind de 92,95%.

Mai trebuie spus că, în ultimul deceniu, Brăila s-a aflat constant în topul județelor cu cea mai mare promovabilitate la Evaluarea Națională, în perioada 2013-2019 ocupând primul loc pe țară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro