Mergi la conţinutul principal

Evaluarea Națională 2023: Subiecte accesibile la română

• proba s-a desfășurat, ieri, în 68 centre de examen din municipiul și județul Brăila • au participat 2.020 elevi din totalul celor 2.234 candidați înscriși • examenul de anul acesta are o miză și mai importantă deoarece media obținută la probele scrise va reprezenta media de admitere la liceu

 

Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, sesiunea 2023, a debutat ieri cu proba scrisă la Limba și literatura română. Proba s-a desfășurat în peste 68 centre de examen și au participat 2.020 elevi din totalul celor 2.234 candidați înscriși, după cum ne-au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. A fost o zi cu multe emoții pentru elevii brăileni, care au susținut primul mare examen din viața lor. Iar emoțiile au fost cu atât mai mari cu cât în urmă cu o săptămână, pe 12 iunie, profesorii încă se aflau în grevă. Mai mult, examenul de anul acesta are o miză mai mare decât în trecut pentru că pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională se va face admiterea la liceu, fără a se mai lua în calcul media din clasele V-VIII (care avea o pondere de 20% din media finală de admitere).

“Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale”, precizează Ministerul Educației.

 

“Nu ne așteptam să fie așa ușor!”

Subiectele la proba scrisă de limba română au avut la bază două texte la prima vedere, fragmente din “Limir-împărat” de Ioan Slavici și “Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. Timp de 120 minute, pe baza celor două texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe, printre care și caracterizarea personajului Lia din opera lui Slavici. După încheierea probei, la ieșirea din sălile de examen, elevii brăileni păreau să răsufle ușurați, bucuroși că le-au “picat” subiecte ușoare.

“Mă așteptam să fie mai greu și a fost mai ușor! Neașteptat de ușor! La un moment dat am crezut că o să se amâne examenul și o să dăm probele cu o săptămână mai târziu decât era planificat dar mă bucur că s-a rezolvat. Sper să iau o notă mare la această disciplină, în jur de 9,50. Contează foarte mult ce note luăm acum pentru că media din gimnaziu nu se mai ia în considerare. Și ne ajuta acel 20%!”, ne-a spus Maria G.

Și colegul acesteia, Alexandru V., ne-a spus că proba a fost ușoară, iar perioada de trei săptămâni în care elevii nu au mers la toate orele din cauza grevei a fost un prilej de a se odihni puțin înainte de examen.

“Mă așteptam să fie genul liric, să fie greu! A fost o caracterizare, două texte epice, destul de ușoare. Cerințele au fost mult mai ușoare decât ne așteptam toți, ceea ce este un lucru bun, formulate clar, fără capcane. Eu personal nu am avut emoții că se va amâna examenul din cauza grevei profesorilor. Sincer, perioada de grevă de trei săptămâni, în care nu am făcut toate orele, a fost un bun prilej de a mă odihni bine și a mă relaxa puțin. A fost un ajutor fizic și psihic că nu am mai făcut atâtea ore. Mai stresat am fost de note și medii la modul general. Iar marea emoție a fost când am aflat că nu se mai iau în considerare mediile din V-VIII la admiterea la liceu. Consider că pe mulți îi dezavantajează, că în general acea pondere de 20% din media din gimanziu te ajuta. Pentru alții poate fi ok să fie doar media de la examen. Părerea mea este că cel mai bine ar fi să se susțină admitere la liceul la care elevul dorește. Să se dea proba la limba română pentru toată lumea și apoi o probă în funcție de profilul dorit, mate-info, socio-umane, filologie etc”, ne-a explicat adolescentul.

Nu pentru toată lumea subiectele au părut a fi “floare la ureche”, unii elevi susținând că Evaluarea Națională este tot un fel de “examen al maturității”.

“Unele cerințe au fost ușoare, adică am putut să le fac cu multă ușurință, dar de exemplu subiectul II, caracterizarea, pentru mine a fost mai greu pentru că nu a fost punctul meu forte. Dar, pentru mine, în procent de cel puțin 70-80%, subiectele au fost accesibile. Dincolo de probe, Evaluarea Națională e un examen cu multe emoții. Chiar dacă Bacalaureatul se spune că este «examenul maturității», eu cred că și acesta ar fi un examen asemănător pentru că trecem de pragul de gimnaziu, ajungem la liceu și ne maturizăm acum. Mai ales că se va lua în calcul doar media de la acest examen, trebuie să faci totul cât mai bine. Contează orice sutime”, ne-a declarat Alexandru V.

 

Miercuri urmează matematica

Examenul de Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a continuă miercuri, 21 iunie, cu proba scrisă la Matematică. Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Ministerul Educației precizează că elevii care depun contestațiile completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie. Comunicarea notelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale.

La nivel național, potrivit Ministerului Educației, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.533 de unități de învățământ/centre de examen.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro