Mergi la conţinutul principal

Evaluarea Naţională. Proba de limba română a trecut cu bine

Bucurie mare pe cei 2.062 de absolvenţi de clasa a VIII-a, care au susţinut, ieri, proba scrisă la limba şi literatura română: subiectele au fost destul de simple, pe placul multor candidaţi.
Pentru primul subiect, care verifica noţiunile de gramatică şi vocabular, copiii au primit un text la prima vedere - un fragment din basmul "Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos" - pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să găsească antonime pentru cuvintele "frumoasă", "bucurie" şi "venea", să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe. Candidaţii mai aveau de realizat o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.
La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar, tot la prima vedere - articolul "E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată". Aici se evalua capacitatea de a înţelege un text şi, din nou, cunoştinţele de gramatică. Trebuia să analizeze morfologic cuvintele "românească" şi "garderobă" şi sintactic cuvintele "patru", "în", "se" şi "ia". De asemenea, aveau de identificat o propoziţie principală şi una secundară şi de alcătuit o frază care să conţină o completivă indirectă introdusă prin pronumele relativ "care". A doua compunere pe care au avut-o de realizat trebuia să prezinte o întâmplare petrecută într-o zi de sărbătoare.
Următoarea probă scrisă se va susţine miercuri, 24 iunie, tot între orele 9.00 şi 11.00, la matematică.
"Subiectele au fost de nivel mediu, iar un elev de nivel mediu, care s-a pregătit poate urca destul de mult pentru că subiectele nu pun probleme. Nu au fost ambiguităţi ca în anii trecuţi, itemii de morfo-sintaxă sunt clari, propoziţiile cerute uşor de identificat. Surprize ar putea să fie la basm, pentru că s-a cerut încadrarea în specie. Până acum se făcea doar o încadrare generală, iar dacă nu sunt atenţi pot greşi. Apoi, se mai poate greşi la alegerea zilei de sărbătoare. Nu trebuia aleasă o zi de naştere sau o sărbătoare în familie, ci o sărbătoare naţională, cum ar fi Crăciunul, Paştele, Ziua Naţională. Acum, prin extensie, şi ziua de naştere poate fi considerată sărbătoare. Copiilor care au scris aşa ceva nu li se va tăia tot subiectul. Aici contează mult creativitatea, fluenţa în exprimare, limbajul", a precizat inspectorul şcolar general adjunct Daniel Kiţu.
Pentru această sesiune s-au organizat centre de examen în aproape toate unităţile de învăţământ şi două centre de evaluare, la şcolile: "Dimitrie Cantemir" - unde sunt arondate 36 de unităţi de învăţământ, şi la "Fănuş Neagu" - unde sunt arondate 41 de unităţi.
Primele rezultate se afişează pe 26 iunie. În aceeaşi zi se vor putea face contestaţii, iar rezultatele finale se vor afla pe 30 iunie. La această sesiune de examen sunt înregistrate şi trei situaţii speciale: pentru doi copii s-a aprobat prelungirea timpului de examen cu o oră, conform legii, iar pentru cel de-al treilea copil se va asigura dictarea subiectelor.
Pentru realizarea admiterii la liceu se vor publica ierarhiile judeţene pe 3 iulie, urmând ca, în perioada 3 - 7 iulie, elevii să completeze opţiunile pentru admiterea la liceu. Rezultatele finale ale admiterii se vor afla pe 15 iulie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro