Mergi la conţinutul principal

Evaluarea Naţională 2019. Subiecte mai dificile la matematică

• la ieşirea din sălile de examen absolvenţii de gimnaziu declarau că li s-a părut grea partea de geometrie • la fel ca la română, peste 200 de candidaţi brăileni nu s-au prezentat nici la testarea la matematică • primele rezultate se vor afişa marţi, 25 iunie

 

Ieri, absolvenţii de gimnaziu din Brăila au susţinut cea de-a doua probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională la clasa a VIII-a. Considerată şi “proba de foc”, testarea la matematică a început la ora 9.00, atunci când în cele 69 de centre de examen din municipiu şi judeţ s-au distribuit subiectele. Candidaţii au avut la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea exerciţiilor şi nu au avut voie să iasă din sală mai devreme de o oră de la primirea subiectelor. Cele două probleme de geometrie de la partea a III-a i-au pus în dificultate pe unii candidaţi, după cum ne-au mărturisit adolescenţii la ieşirea din examen.

“A fost mai dificil ca la simulări la partea de geometrie. Da, subiectul I şi II au fost ok, dar la partea a III-a la geometrie nu mi-a picat ce ştiam eu cel mai bine. Dar chiar dacă nu am fost inspirat pe moment am înţeles ce trebuie să fac şi m-am descurcat. În schimb, la română mi s-a părut mult mai uşor”, ne-a spus Andrei T.

Pe lângă partea de geometrie, de mare atenţie a fost nevoie şi la subiectul II, după cum ne-a mărturisit o altă candidată.

“Au fost exerciţii şi uşoare şi grele. Primul subiect a fost chiar uşor. Al doilea a fost şi el uşor, dar au fost nişte capcane, adică lucruri de care te prindeai mai greu dacă nu ai mai lucrat înainte. La subiectul III a fost mai greuţ pe geometrie, dar punctele A şi B se puteau face de la ambele exerciţii”, ne-a declarat Luciana I.

Au fost însă şi elevi care au fost de părere că subiectele au fost mai uşoare ca la simulări şi se aşteaptă la note peste 9 sau chiar 10.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, la proba de matematică de ieri au absentat 204 absolvenţi, fiind prezenţi 1.914 candidaţi din totalul celor 2.118 candidaţi înscrişi să susţină examenul. Şi tot la fel ca la proba de limba română, testarea de ieri s-a desfăşurat în condiţii normale, fără se se înregistreze tentative de fraudă.

Acum că probele examenului s-au încheiat, absolvenţii aşteaptă rezultatele, primele note obţinute de aceştia urmând să fie publicate marţi, 25 iunie, zi în care elevii nemulţumiţi pot depune contestaţii. Rezultatele finale se vor afişa sâmbătă, 29 iunie.

Reamintim că nota la acest examen este foarte importantă deorece pe baza ei se calculează media de admitere la liceu: 80% media generală la Evaluarea Naţională şi 20% media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.

De punctat că, anul trecut, Brăila a întregistrat o rată de promovare de 89,54%, înainte de contestaţii, clasându-se pentru al şaselea an la rând pe primul loc în ierarhia naţională. La Evaluarea Naţională din 2018, din cei 1.856 de candidaţi care s-au prezentat la probe doar 194 de absolvenţi nu au reuşit să obţină o medie de trecere (10,4% din totalul candidaţilor), iar peste jumătate dintre elevi au avut medii între 7 şi 10.

 

Calendarul admiterii la liceu

 

Startul admiterii la clasa a IX-a se va da pe luni, 3 iulie, prima zi în care absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu. Completarea fişelor de opţiuni va avea loc până pe 7 iulie. În perioada 4-8 iulie elevii şi părinţii verifică fişele de înscriere la liceu şi corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată. Pe 12 iulie are loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a şi comunicarea rezultatelor candidaţilor. Tot pe 12 iulie are loc afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal de stat din judeţul Brăila. Între 15 şi 18 iulie se depun dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi, iar pe 18 iulie unităţile de învăţământ liceal de stat transmit situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în această etapă de admitere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro