Mergi la conţinutul principal

Evaluarea competenţelor digitale afectată de greva profesorilor

De astăzi, în toate liceele începe a doua probă a bacalareatului, cea de evaluare a competenţelor digitale. Şcolile au emoţii mari pentru că la simulările efectuate la nivel naţional până acum reţelele prin care s-au transmis subiectele şi rezolvările au cedat traficului prea intens. Pentru a asigura corectitudinea desfăşurării probei, toate liceele au obligatoriu şi o a doua conexiune internet, de la un alt provider, astfel încât să se evite problemele. Rămâne de văzut în ce măsură această precauţie îi va sprijini pe elevi. Această probă se va derula timp de zece zile, până pe 29 aprilie.

Competenţele de comunicare într-o limbă modernă vor fi evaluate în perioada 31 mai - 4 iunie.

Probele scrise încep pe 28 iunie cu limba şi literatura română, pe 30 iunie se susţine proba obligatorie a profilului la matematică pentru cei de la real sau la istorie, pentru cei de la uman. Proba la alegere a profilului şi specializării se susţine pe 2 iulie. Primele rezultate se afişează pe 4 iulie, iar rezultatele finale pe 8 iulie.

Grevă de o zi în timpul bacalaureatului

Sindicaliştii, nemulţumiţi de indiferenţa ministerului la toate solicitările lor, au stabilit ca joi, 22 aprilie să se facă grevă de o zi şi recomandă profesorilor să nu participe la testarea competenţelor digitale din ziua respectivă.

În cazul în care nici în urma acestei măsuri ministerul nu va reacţiona în sensul dorit de sindicate, acestea ameninţă că nu se vor încheia situaţiile şcolare şi se va declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie.

Furia sindicatelor a fost stârnită de recentele reduceri a 15.000 de posturi din sistemul de învăţământ, de faptul că finanţarea pe baza numărului de elevi nu asigură salariile până la sfârşitul anului, că veniturile salariale pentru didactic auxiliar şi nedidactic au scăzut, că s-au blocat posturi didactice şi nedidactice. Mai mult, prin Legea Educaţiei Naţionale, care deja a ajuns în Parlament, se desfiinţează titularizarea în sistem, în Consiliul de Administraţie vor intra şi mulţi reprezentanţi ai comunităţii, dispar anumite drepturi garantate de ani de zile prin lege, precum dreptul profesorilor cu 25 de ani vechime şi gradul didactic I să aibă în normă numai 16 ore pe săptămână. De asemenea, va fi imposibil să se mai negocieze alte drepturi decât cele salariale prin Contractele Colective de Muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro