• potrivit edilului-şef, Marian Dragomir, medicii care lucrau în adăposturi au decis să îşi dea demisiile •primarul a afirmat că cei doi veterinari ar fi primit ameninţări din partea iubitorilor de animale, la fel cum a păţit şi el, astfel că au decis să renunţe • în prezent, municipalitatea caută alţi medici, chiar şi din judeţele limitrofe, pentru a demara procesul eutanasierii câinilor capturaţi de pe străzi • deocamdată nu s-au efectuat eutanasieri la Brăila, a afirmat Dragomir, iar o parte dintre câinii programaţi pentru o astfel de procedură au fost adoptaţi
Deşi primarul Marian Dragomir a anunţat, recent, că o parte dintre câinii comunitari aflaţi în adăposturi au fost programaţi pentru a fi eutanasiaţi, acesta a precizat, zilele trecute, că deocamdată nu s-a pus în practică această măsură. Mai exact, edilul-şef a explicat că cei doi medici aflaţi sub contract la Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodărie Locală (SUPAGL) Brăila, au decis să demisioneze, astfel că nu a avut cine să mai facă eutanasieri. Dragomir a afirmat că cel mai probabil, la fel cum a păţit şi el, veterinarii au primit ameninţări din partea iubitorilor de animale, astfel că au decis să se dea la o parte. În aceste condiţii, acum Primăria încearcă să contracteze alţi medici veterinari, chiar şi din judeţele limitrofe, pentru a efectua eutanasieri.
“O parte dintre acei câini au fost adoptaţi. Încă 30 de câini. Noi continuăm să ridicăm câini din municipiu. Avem o problemă legată de faptul că deşi există contract cu doi medici, atunci când a fost momentul să efectueze practic eutanasierile, medicii au refuzat acest lucru. Au menţionat faptul că li s-a sugerat să nu facă asta. Sau poate au fost ameninţaţi de anumite persoane, iar dânşii fiind mai emotivi au cedat şi au refuzat punerea în practică a contractului. Dar contractul are clauze pentru toată lumea, inclusiv pentru ei. Primăria Municipiului Brăila, prin SUPAGL, organizează procedura de angajare a unor noi medici, care să facă aceste operaţiuni în mod legal”, a afirmat Dragomir.
Sursa citată a ţinut să mai precizeze că, deocamdată, printre câinii recent capturaţi pe străzi nu a fost găsit niciun caz de patruped adoptat din adăpost şi eliberat din nou în oraş. Mai mult, edilul-şef a insistat pe ideea că nu le recomandă celor care adoptă câinii să facă un asemenea gest, deoarece vor fi uşor depistaţi.
«Şi eu am primit mesaje dure. Referitoare la mine sau la familie»
Dragomir a dorit să sublinieze că nu îl surprinde decizia medicilor veterinari de a renunţa la job, deoarece şi el a primit o serie de mesaje foarte agresive din partea celor care nu vor ca maidanezii să fie eutanasiaţi.
“Nu vreau să comentez prea mult aici, doar că au fost supuşi la mai multe presiuni. Ştiţi cum e? La un moment dat şi eu am primit foarte multe mesaje pe privat. Unele dintre ele erau mesaje prin care se încerca să mi se inducă o stare de milă faţă de câini, iar altele erau foarte dure, referitoare la mine sau chiar la familie. Probabil la fel au primit şi ei. Unii oameni cedează la un moment dat şi probabil că dumnealor au cedat. Cert este că acest contract a fost bun atât timp cât nu au avut de luat şi o decizie radicală. Iar în momentul în care au trebuit să pună în aplicare măsurile legale, chiar dacă erau radicale, au preferat varianta cealaltă şi au fugit efectiv de la aplicarea măsurilor stabilite. Ambii medici au cerut încetarea activităţii. Dar, v-am spus, acum suntem în procedură de selecţie a unor noi medici care să desfăşoare şi aceste activităţi. Eu am speranţa că vom găsi. Altceva nu avem ce să facem. Pentru că procedura de eutanasiere trebuie făcută de personal specializat, conform legii. Şi nu o vom face în niciun mod macabru, brutal sau barbar. Ea trebuie să se desfăşoare legal”, a conchis Dragomir.